Billig aerogel ger bättre isolering

2012-01-27 06:02  

Lätt, tåligt och isolerande. Aerogeler kan förbättra isoleringsmaterial drastiskt. Med en ny billig tillverkningsmetod hoppas ett svenskt företag slå sig in på byggmarknaden.

Ett vitt pulver med unika egenskaper kan dramatiskt öka den isolerande förmågan hos vanliga isoleringsmaterial.

- Genom att tillföra vårt material i till exempel stenull eller frigolit förbättras isoleringsförmågan två till tre gånger, säger Anders Lundström.

Han är vd för företaget Svenska Aerogel med verksamhet i Stockholm och Gävle. Företaget har utvecklat en ny, billig metod för att tillverka en aerogel av kisoldioxid. Enligt Anders Lundström sänker den tillverkningskostnaden med 90 procent.

Nu har företaget tagit in cirka 10 miljoner i nytt kapital för att bland annat utveckla nya isoleringsmaterial. Två tredjedelar är lån från Energimyndigheten och Almi medan resten är riskkapital från riskkapitalföretaget Recap.

Aerogler är ämnen med mycket låg densitet och värmeledningsförmåga. De är också extremt porösa; ett gram av materialet som svenska Aerogel utvecklat har en inre yta på 500 kvadratmeter.

Aerogler är i sig inget nytt. De har bland annat används av Nasa för att samla in damm från rymden. Anledningen till att de inte fått bred spridning är den höga tillverkningskostnaden. Processen har inkluderat både autoklaver och superkritisk torkning.

Anders Lundström vill inte gå in på hur företagets kemiska metod fungerar. I företagets labb i Gävle tillverkas materialet i mindre mängder för test hos olika tilltänka kunder.

Planer finns på att sätta igång tillverkning i större skala men det kräver först en kund. Anders Lundström säger att det pågår ett antal utvärderingsprojekt tillsammans med större kunder inom olika områden, men det största projektet är inom isolering.

- Det finns ett stort behov av att tilläggsisolera äldre fastigheter och med vårt material kan du ha en tunnare isolering som ändå ger samma effekt som en betydligt tjockare.

Avfuktning och filtrering är andra användningsområden. Materialet kan också användas som tillsats i betong, färg, kosmetika eller läkemedel.

- Det annan stor fördel är att vi kan dopa in olika typer av ämnen som till exempel aktivt kol. Det ger helt nya egenskaper, förklarar Anders Lundström.

Svenska Aerogel grundades år 2000 och har sina rötter i forskning på KTH och Högskolan i Gävle. I dag jobbar sju personer på företaget.

Torkad gel

En aerogel kan beskrivas som en gel där all vätska avlägsnats så att det enda som finns kvar är ett fast poröst ämne med mycket låg densitet. Porerna har en diameter på 1 till 100 nanometer.

Aerogler har låg densitet och värmeledningsförmåga. De är också värmetåliga och extremt porösa.

Den isolerande förmågan förklarar Anders Lundström med att luften stängs in i porerna i materialet.

- Man kan lite slarvigt uttrycka det som att man får ett konstgjort vakuumliknande tillstånd.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer