Bygg

Betongen renar luften

Titandioxid i trottoaren minskar nivåerna av kväveoxider. Här testas en platta i en mätkammare.

Nya betongplattor ska ge renare luft i den tyska barockstaden Fulda. Hemligheten ligger i titandioxid som bryter ner kväveoxider, en metod som även testas i Sverige.

Publicerad

Betongplattorna, som ska läggas längs Petersberger Strasse i Fulda, är täckta med titandioxid. Ämnet är en fotokatalysator som med hjälp av dagsljuset bryter ner skadliga kväveoxider i bilarnas avgaser. Restprodukten är salter som sköljs bort av regnvattnet. Helt ofarligt för miljön, enligt forskare vid Fraunhofer Institutet som gjort tester i labb såväl som i fält.

Forskargruppen kom fram till att kväveoxidhalten reducerades med 20 till 30 procent vid mätningar i specialbyggda gatumiljöer. Mätningarna gjordes tre meter ovanför plattorna i olika vind- och ljusförhållanden. Liknande siffror har uppmätts på ett torg i den tyska staden Erfurt som sedan tidigare försetts med de renande betongplattorna. Plattorna har utvecklats av den tyska tillverkaren F.C Nüdling Betongelemente, som har testat olika ytor, färger, cementtyper och titandioxidhalter för att maximera effekten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här