Betongen renar luften

2010-08-09 14:15  
Titandioxid i trottoaren minskar nivåerna av kväveoxider. Här testas en platta i en mätkammare.

Nya betongplattor ska ge renare luft i den tyska barockstaden Fulda. Hemligheten ligger i titandioxid som bryter ner kväveoxider, en metod som även testas i Sverige.

Betongplattorna, som ska läggas längs Petersberger Strasse i Fulda, är täckta med titandioxid. Ämnet är en fotokatalysator som med hjälp av dagsljuset bryter ner skadliga kväveoxider i bilarnas avgaser. Restprodukten är salter som sköljs bort av regnvattnet. Helt ofarligt för miljön, enligt forskare vid Fraunhofer Institutet som gjort tester i labb såväl som i fält.

Forskargruppen kom fram till att kväveoxidhalten reducerades med 20 till 30 procent vid mätningar i specialbyggda gatumiljöer. Mätningarna gjordes tre meter ovanför plattorna i olika vind- och ljusförhållanden. Liknande siffror har uppmätts på ett torg i den tyska staden Erfurt som sedan tidigare försetts med de renande betongplattorna. Plattorna har utvecklats av den tyska tillverkaren F.C Nüdling Betongelemente, som har testat olika ytor, färger, cementtyper och titandioxidhalter för att maximera effekten.

Liknande projekt pågår i olika länder däribland Italien och Belgien. Det första svenska fullskaleförsöket startade för snart ett år på den hårt trafikerade Amiralsgatan i centrala Malmö. Luftkvaliteten har följts upp under året och snart släpps en rapport om effekterna av den nya trottoarbeläggningen.

- Analyserna är inte helt färdiga än, men generellt ligger minskningen på ungefär 5 procent. Soliga dagar är effekten betydligt högre, säger Tomas Ohlsson som är ingenjör på Gatukontoret.

Förutom solstrålningen påverkas resultatet av bland annat vind och nederbörd.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer