Berlusconis sexaffärer oroar brobyggare

2011-02-21 09:45  

En rättegång i sexaffären kring Silvio Berlusconi kan vara förödande för bygget av världens längsta hängbro befarar ett av byggföretagen.

Åter igen är bygget av Messinabron mellan Sicilien och det italienska fastlandet hotat. Företrädare för det japanska byggföretaget IHI, ett av de företag som har fått uppdraget att bygga bron, ser risken att byggstarten än en gång blåses av om Berlusconis politiska karriär tar slut efter en rättegång om hans sexaffär med en ung flicka. Det uppger tidningen Asahi Shimbun.

En grupp företag fick kontrakt på bygget 2005 under Berlusconis förra regeringsperiod. Tanken var att spaden skulle sätta i jorden året därpå och att bron skulle stå klar 2011.

Men 2006 förlorade Berlusconi makten och nya premiärministern Romano Prodi drog i nödbromsen på Messinaprojektet. Den nya regeringen ansåg att brobygget aldrig skulle betala sig och att det var slöseri med offentliga medel anlägga bron.

2008 var Berlusconi tillbaka vid makten och nu dammades brobyggarplanerna av igen. 2009 fick byggföretagen på nytt en beställning på bygget. Enligt den beställningen ska arbetet inledas 2013 och bron ska stå klar 2018. Det sammanlagda ordervärdet uppgår till drygt 60 miljarder kronor.

Messinabron är en kombinerad bil- och järnvägsbro. Med avståndet 3,3 km mellan de 382 meter höga pylonerna blir det världens längsta hängbro. Området där bron ska byggas drabbas ofta av jordbävningar.

Håkan Abrahamson

Mer om: Brobygge Hängbro

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer