Berlins nya flygplats kan försenas till nästa år

2012-05-16 14:50  
Berlin Brandenburg International, en försenad flygplats Foto: BER

Berlins nya storflygplats kan bli ytterligare försenad och får öppna först nästa år.

I förra veckan meddelade ledningen för flygplatsen Berlin Brandenburg International att det öppningsdatum, 3 juni, som tidigare annonserats inte kan hållas.

Orsaken är att brandsäkerheten inte kan garanteras. Flygplatsen skulle enligt pressmeddelanden tas i bruk efter sommaren.

Men nu rapporterar tidningen Bild Zeitung att man kommit över dokument som visar att anläggningen fått 40 anmärkningar, bland annat gällande sprinkleranläggningar, fläktar, rökluckor m m.

För att kunna garantera att det automatiska brandskyddet fungerar krävs åtgärder som inte kan vara klara förrän under 2013, skriver tidningen.

Redan den 28 februari ska provningsföretaget Tüv Rheinland ha lämnat en rapport om läget för brandskyddsutrustningen till flygplatsledningen, som visade på stora brister, skriver Berliner Zeitung.

Tanken på en ny storflygplats föddes efter den tyska återföreningen. Den ska ersätta de tre mindre Tempelhof (redan nedlagd), Tegel (ska läggas ned i år) och Schönefeld. Den nya flygplatsen byggs i anslutning till den senare i östra Berlin.

Först efter tio års rättsliga prövningar kunde bygget komma igång 2006. Då hade omkringboende protesterat mot storflygplatsen i olika rättsliga instanser.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer