Beläggning gör fingeravtryck osynliga

2009-10-19 12:15  
Ytan till vänster har skydd mot fula avtryck

Fula fingeravtryck på den snygga metallytan. Mums för kriminalteknikern, avskytt av esteten. Men det finns skydd.

Den här veckan visas på mässan Parts 2 Clean i Stuttgart en beläggning som gör att fingeravtryck inte syns på ytor av metall eller plast.

Forskare vid Fraunhoferinstitutets avdelning för tillverkningsteknik och tillämpad materialforskning i Bremen har utvecklat en ytbeläggning som, om inte tar bort, så i alla fall gör fingeravtryck näst intill osynliga för ögat.

En icke homogen beläggning i nanometertjocklek appliceras på materialytan i vätskeform och härdas med lågtrycksplasma. Beläggningens karakteristik påminner om fingeravtryck, och på så vis minskar den optiska kontrasten så att ett fingeravtryck på ytan reduceras så att det inte framträder mot bakgrunden.

Ytan på materialet ändras bara oväsentligt, enligt Fraunhoferforskarna.

- Den modifierade ytan är alltså inte resistent mot fingeravtryck, påpekar doktor Christopher Dölle vid institutet. Däremot fungerar den så att avtrycken knappt syn för blotta ögat.

Fraunhoferinstitutet hoppas nu hitta kommersiella partner som vill vidareutveckla tekniken för masstillverkning, exempelvis bilindustrin, tillverkare av hushållsprodukter eller inom byggbranschen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer