Banverket pumpar tillbaka vattnet i Hallandåsen

2008-10-14 12:35  
Borr i Hallandsåsen. Foto: Banverket

En orsak till tunnelbyggets kraftiga försening är det inströmmande grundvattnet. Därför vill man pumpa tillbaks vattnet i berget. För att förenkla bygget och spara in förlorad tid.

In med grundvattnet i berget igen.

Så resonerar tunnelbyggarna i Hallandås och börjar testa en metod som går ut på att låta det inflödande vattnet gå i retur in i åsen.

Först borras 200 meter långa hål i tunnelns bergväggar. Sedan pumpar man, trycksätter vattnet med fem bar, och pressar tillbaka det in i sprickorna, så långt från tunneln att det inte kan rinna tillbaks igen.

– Vi hoppas spara tid och pengar, vi försöker ta igen något av den tid vi ligger efter, säger Jan Hartlén, teknisk chef på Banverket i Hallandås.

Vatten som strömmar in har alltsedan tunnelbygget startade varit det stora problemet i Hallandås. Ofta har man tvingats låta tunnelborrmaskinen stå stilla flera dagar i sträck för att inte bryta mot vattendomen – som tillåter maximalt 100 liters inflöde i sekunden.

Tanken är:
Om man kan pumpa tillbaka 15-20 liter vatten i sekunden i en del av tunneln kan inflödet tillåtas bli 115-120 liter i en annan del – där borren går fram.

Då slipper man en del av injekteringsjobbet, förstärkningarna och tätandet, under arbetets gång.

Försöken med vatten i retur, som startar i slutet av oktober, görs vid det norra påslaget - i en arbetstunnel som binder ihop de två huvudtunnlarna.

De 200 meter långa hål som ska borras in i berget kommer att förstärkas med foderrör av stål de första 50 metrarna, in mot tunneln. Var någonstans de borras bestäms efter analyser av berget längre in.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer