Asiatiskt hisskrig trappas upp

2008-02-25 10:11  
Hyundais hissprovningstorn

Det asiatiska hisskriget trappas upp. Koreanska Hyundai bygger ett 183 meter högt provtorn för hissar. Men japanska företag sätter emot.

Hyundai Elevator har redan börjat röja mark för bygget vid företagets forskningscentrum i Icheon. Det blir ett torn med nio hissar fästa utanpå, ungefär som Fritt Fall på Gröna Lund i Stockholm.

Bland annat ska företaget testa snabbhissar som rör sig snabbare än en kilometer i minuten, skriver koreanska chosun.com.

Om allt går enligt planerna ska anläggningen vara klar att tas i bruk senare i år.

Men redan i vår räknar japanska Hitachi med att få sitt torn i Hitachinaka färdigt. Det ska bli 203 meter högt. Hitachi räknar med att testa hastigheten 1300 meter i minuten (21,6 m/s).

I höstas invigde Mitsubishi sitt provtorn för hissar I Inazawa. Det är 173 meter högt och ska också användas för att testa hissar I hastigheten 1000 meter i minuten (16,6 m/s).

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer