Asbestpalats ger plats för slott

2007-11-20 12:17  

Den tidigare östtyska republikens parlamentsbyggnad i Berlin ska ersättas med en kopia av ett 1400-talsslott, som en gång låg på samma plats. Men fortfarande saknas pengar till bygget.

DDRs parlamentsbyggnad Palast der Republik plockas just nu bit för bit ner från sin plats i centrala Berlin. Rivningen går långsamt, hela huset är fullt med asbest.

På dess plats ska en kopia av det slott som stod där fram till 1950 byggas upp. Det gamla slottet hade anor från 1440-talet, men sprängdes på order av DDR-chefen Ulbricht (han som gav namn åt muren som skilde de båda stadshalvorna åt).

30 december 1950 small dynamiten som skulle utplåna ännu ett minne av det gamla borgerliga levnadssättet som DDR-staten ville bekämpa.

1976 stod den nya parlamentsbyggnaden klar och fick namnet Palast der Republik.

När muren och hela DDR-staten föll kring 1990 upptäcktes det stora asbestinnehållet i byggnaden. 2003 beslöts om rivning och att bygga upp det slott som sprängdes 1950.

Helt nyligen tog tyska förbundsdagen beslut om att ge 5,1 miljarder kronor till bygget. Men summan täcker inte hela kostnaden. 750 miljoner kronor saknas och dessa håller en stödförening nu på att samla in.

Det blir exempelvis möjligt för privatpersoner att köpa byggstenar i slottet, en utgift som dessutom är avdragsgill.

2009 tror man att bygget av slottet kan komma igång. Om palatset är borta då. Det skulle ha varit rivet i somras, men delar av det står fortfarande kvar i mitten av november 2007.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer