Ännu inga svar om ”knäckande” djurbro

2017-02-03 07:52  
Skiss över eodukten som ska byggas över E6:an. Foto: Tema AB

Det är fortfarande oklart vad som orsakade att flera stöttor under den unika djurbron över E6:an plötsligt började knäckas.

Trafikverket och entreprenören Peab har startat varsin utredning för att försöka hitta en förklaring.

– Jag har en teori men jag vill först vidimera den med specialister. Vi måste ha ett svar klart innan bygget kan fortsätta, säger Trafikverkets projektledare Kristin Balot, till TT.

Det var för en vecka sedan som bygget av ekodukten mellan Sandsjöbacka och Kungsbacka norra omedelbart fick avbrytas. Under gjutningsarbetet hördes "knäckande" ljud från ett par stöttor under gjutningsformen och området utrymdes. Trafiken på E6 förbi bygget stängdes också av under ett dygn.

– Vi kan inte säga exakt hur många stöttor som knäcktes, men det är flera. Vi har ännu inte fått gå in under bron och kika in under ställningen. Vi får avvakta det rivningsarbete som måste göras först.

Delar av bron har börjat rivas. Det arbetet kommer att fortsätta under de närmaste två månaderna.

Läs mer: Delar av djurbro över E6 rivs

– Planeringen nu är att vi ska kunna fortsätta med bygget någon gång i månadsskiftet mars-april. Preliminärt tror vi att vi kommer att klara av sluttiden, att ekodukten ska vara klar i juni 2018, säger Kristin Balot.

Vem eller vilka som får stå för de extrakostnader som problemen medfört är oklart.

– Först måste vi analysera vad som hände för att det inte ska ske igen. Sedan får man se hur entreprenören har det med sina underentreprenörer. Idag kan vi inte säga vem som bär ansvaret eller vad det kostar, säger Kristin Balot.

Den 32 meter breda och 64 meter långa ekodukten började byggas i augusti. Kostnaden beräknades initialt till omkring 85 miljoner kronor. Naturbron ska minska viltolyckorna men också binda samman landskapet på båda sidor av ”vägbarriären”.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL