Ännu en konstruktör misstänkt för arbetsmiljöbrott

2010-06-18 11:57  

Åklagaren misstänker två personer för brott i samband med dödsolyckan på häktesbygget i Helsingborg. En av de misstänkta är konstruktör.

En 22-årig byggnadsarbetare omkom då en betongvägg välte på bygget den 23 mars.

Miljöåklagare Lars Magnusson i Malmö har låtit förhöra 16 personer. Han misstänker en arbetsledare på Peab för att ha agerat brottsligt vid olyckan, skriver Helsingborgs Dagblad. Men även konstruktören av innerväggen är misstänkt för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

De utredningar polisen och Arbetsmiljöverket gjort visar att innerväggen helt saknade förankringar i den övriga stommen. När man tog bort stöttorna som höll väggen på plats, var det bara en tidsfråga innan väggen skulle välta.

De båda misstänkta kommer att förhöras efter midsommar. Att konstruktörer ställs till svars för arbetsplatsolyckor är nytt. Raset vid utbyggnaden av Kista Galleria sommaren 2008 orsakades av att en avväxlingsbalk hade konstruerats fel. Därför dömde Solna tingsrätt tidigare i år konstruktören av balken till villkorlig dom och dagsböter.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer