Allt färre dör i bränder

2015-01-07 14:07  
Antalet som avlider i bränder minskar, visar ny statistik. Men vid branden i centrala Helsinborg (bilden) i slutet av mars förra året omkom en person. Foto: Johan Nilsson / TT

Under 2014 omkom 76 personer i bränder. Det är den lägsta siffran hittills under 2000-talet.

Antalet döda i bränder har minskat under flera år, men under 2014 har minskningen varit påfallande stor. Jämfört med 2013 minskade antalet omkomna med 21 procent. Det visar preliminär statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

- Vad den kraftiga minskningen av antalet omkomna beror på är ännu för tidigt att säga då vi ännu inte har alla uppgifter om brandorsaker och övriga omständigheter vid bränderna. Vi hoppas kunna göra en grundlig analys av bränderna för att kunna få klarhet i vilka förhållanden som bidrar till färre döda i bränder, säger Mattias Strömgren, olycksutredare på MSB, i ett pressmeddelande.

Hittills har MSB konstaterat att antalet omkomna i brand i småhus har minskat under 2014 och att antalet män är mindre bland de omkomna.

De 76 personer som omkom under 2014 miste livet i 69 bränder. 68 av personerna dog i en brand i den egna bostaden.

November var den månad som skördade flest dödsoffer, 17 personer. Maj var också en branddrabbad månad, då 12 personer omkom.

De flesta som miste livet i brand under 2014 var i åldrarna 65-79 år.

Enligt statistiken är 2014 det andra året i rad som antalet omkomna i bränder ligger under 100. Men MSB anser att det är för tidigt att avgöra om det rör sig om en bestående nedåtgående trend.

- Nästa steg nu är att gå igenom de rapporter vi har fått in och göra en analys av vad årets minskning kan bero på och för att veta vad vi ska satsa på framöver inom Nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB, i pressmeddelandet.

Under de senaste tio åren har MSB sett att 9 av 10 dödsbränder inträffar i bostäder. Den vanligaste kända orsaken är rökning, som står för nästan en tredjedel av dödsbränderna.

MSB, Brandskyddsföreningen och räddningstjänsterna rekommenderar alla att ha brandvarnare, brandsläckare och brandfilt hemma.

- Det är inte alla som vet att en bostad kan vara övertänd snabbare än räddningstjänsten hinner fram. Med fungerande brandvarnare och 6 kilo pulversläckare kan man göra en första insats för att förhindra att en bostad brinner ner, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen Sverige, i pressmeddelandet.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer