Bygg

Alla 33 räddade

Gruvarbetaren Raul Bustos får hjälp att komma ur räddningskapseln Fenix. Foto: Foto: Hugo Infante/Scanpix
Länge leve Chile! skanderade Luis Urzúa, den siste av gruvarbetarna att räddas. Han fördes till sjukhuset i Copiapo där hans kamrater väntade. Foto: Scanpix-AP/Dario Lopez-Mills
Sjöng nationalsången. Luis Urzúa, den siste att räddas, tillsammans med president Sebastian Piñera. Foto: Scanpix-AP/Alex Ibanez
De sex räddningsarbetarna var absolut sist upp med räddningskapseln Fenix. Manuel Gonzelez bugar framför videokameran. Foto: AP/Scanpix

I natt räddades den siste gruvarbetaren ur San Jose-gruvan i Chile - efter 69 dygn under jord.

Publicerad

Det var förmannen Luis Urzúa, 54, som strax före kl tre i natt valde att vara den siste att färdas de cirka 660 meter i räddningsburen Fenix, från räddningschaktet upp till marken. Där väntade jublande anhöriga,  vänner, ett massivt mediauppbåd - och Chiles president Sebastian Piñera.

Räddningsarbetet tog knappt ett dygn och är unikt eftersom någon aldrig lyckats borra sig ned så djupt direkt från markytan – och lyckats.

Gruvarbetarna har förts till sjukhuset i Copiapo och majoriteten uppges vara vid "mer än tillfredsställande hälsa". Om gruvan kommer att öppna igen är oklart, presidenten kräver att säkerheten först ska garanteras.


VIDEO: BBC: Här räddas siste arbetaren 

Instängda 69 dygn

Raset i gruvföretaget San Estebans San Jose-gruva i Copiapo i centrala Chile inträffade den 5 augusti 2010. Den 22 augusti, fick man bekräftelse på att gruvarbetarna var vid liv. Den 24 augusti, började man borra för ett räddningshål. Genom hålet fick man ett handskrivet meddelande från de 33 instängda. Räddningsarbetarna kunde sända ner mat och mediciner och också kommunicera med arbetarna som filmade sin tillvaro under jord.

Med borrmaskinen T 130 borrade amerikanska företaget Schramm i två omgångar upp ett hål med 660 millimeter i diameter och fodrade de första hundra metrarna av hålet med stålrör för att undvika ras. Den 12 oktober stod borrhålet klart. Dagens därpå startade räddningen med kapseln Fenix som hissade upp arbetarna en efter en, under drygt 23 timmar.