Åklagaren: Älandsfjärdsdomen är för otydlig

2012-06-26 12:56  
Christer B Jarlås. Foto: Linda Nohrstedt

Åklagaren kritiserar hovrättens dom om olyckan vid Älandsfjärden. Han anser att den är otydligt och torftigt skriven. – Den ger inte så mycket lärdom för oss som ska arbeta med det här, säger han.

Hovrättens dom om olyckan vid brobygget över Älandsfjärden 2008 kom under tisdagen. Åklagare Christer B Jarlås påpekar att de viktigaste delarna i målet redan har vunnit laga kraft efter domen i tingsrätten. Där dömdes totalentreprenören Skanska och knektleverantören Örnsköldsviks Takstolstillverkning till sex miljoner respektive en miljon kronor i företagsbot.

– Byggföretaget fick den största boten som hittills har utdömts, säger Christer B Jarlås.

Han har ännu inte bestämt sig för om han ska överklaga hovrättens dom.

– Vi ska ta en diskussion om det. Men jag tror att det hade varit intressantare att föra upp till Högsta domstolen om det hade varit hela målet som hade prövats.

Christer B Jarlås tycker att domen från hovrätten är väldigt kortfattat och torftigt skriven.

– När det gäller konstruktionsföretaget kan jag inte riktigt förstå deras resonemang. De skriver mycket riktigt att avtalet inte har någon betydelse, sedan hänvisar de ändå till avtalet när de anser att de går fria, säger Christer B Jarlås.

Under rättegången ägnades dagar åt att redogöra för kontakterna mellan Skanska och Construction Software Centre Europe, CSCE. Men de kontakterna kommenterar inte hovrätten i domen.

– Hade konstruktören vid något enda tillfälle uttryckt att konstruktionen han gjort krävde så enormt omfattande avsträvningslinjer hade Skanska aldrig köpt hans konstruktion i första skedet och agerat på ett annat sätt i ett senare skede, och folk hade överlevt, säger Christer B Jarlås.

Ingen klarhet ges heller i frågan om hur tydlig en ritning måste vara.

– Den här domen kommer inte att ha någon betydelse för rättspraxis för den är så otydligt skriven, säger Christer B Jarlås.

Johanna Rejdemo Storbjörk, en av domarna i målet, håller inte med om åklagarens kritik mot domen.

– Jag tycker att vi har bemött de frågor som varit uppe i hovrätten. Men domen blir inte lika omfattande som en tingsrättsdom.

När det gäller hur tydlig en ritning måste vara säger Johanna Rejdemo Storbjörk att det inte var en relevant fråga för hovrätten att pröva.

– Jag är medveten om att åklagaren hade önskat att vi hade tagit ställning i mer principiella frågeställningar, men det är inte hovrättens huvudsakliga uppgift. Det ligger på Högsta domstolen, säger hon.

Christer B Jarlås hoppas ändå att olyckan vid Älandsfjärden leder till att alla som jobbar i stora byggprojekt förstår vikten av att vara tydlig fullt ut.

– Hade man bara varit lite, lite tydligare hos alla tre parter hade två människor inte behövt dö på sin arbetsplats, säger han.

Linda Nohrstedt

Mer om: Säkerhet Olycka

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer