14 nya asbestkrav på byggare

2011-01-17 13:19  

Asbestsanerare ska inte få betalt förrän listan med 14 nya krav har uppfyllts.

Sveriges Byggindustrier i samarbete med Byggnads och IVL Svenska Miljöinstitutet har tagit fram ett underlag för upphandling av asbestsaneringar.

– Vi tror den får ett stort genomslag, säger Björn Samuelson, arbetsmiljöexpert på Sveriges Byggindustrier.

Underlaget är en checklista i fjorton punkter plus några kompletterande punkter i de fall underentreprenörer används. Checklistan för upphandling är ny, men reglerna från Arbetsmiljöverket är desamma. Saken gäller att se till att de efterlevs.

Bland punkterna märks krav på utbildning bland byggarna, intyg om medicinska kontroller, kopior på tillstånd från Arbetsmiljöverket och anmälan till Arbetsmiljöverket. Innan betalning sker ska punkterna följas upp med dokumentation som visar att arbetet utförts korrekt och att avfallet är inlämnat till deponi.
 
Kommer upphandlingsreglerna att göra någon skillnad?
– Ja, de kommer att få genomslag, säger Byggindustriernas arbetsmiljöexpert Björn Samuelsson. Vi har kontakt med de större företagen som ofta också är beställare. Det kommer också att ske en återrapportering till BI. Det är förstås även en fråga om vilja.
 
BI har 4500 medlemsföretag. Medianen för antalet anställda i företagen är mellan 20 och 40. Men därutöver finns det mellan 15 och 16 tusen små byggföretag av vilka många gör rot-jobb. Kan man påverka dem?
– Där är ofta intresset lågt. Men vi når de större beställningarna.

Upphandlingsunderlaget

1. Information till entreprenören om uppdragsgivarens krav vid sanering
2. Krav som kan infogas i förfrågningar vid upphandling
3. Krav som kan införas i avtal om sanering
4. Checklista för kontroll av att saneringen görs enligt kraven

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer