Bygg

Peab betalar för luftad fasad

Flera husägare som har fuktproblem i enstegstätade fasader vill få väggarna ombyggda med luftspalt. Saken har lett till flera rättsprocesser landet över. Men i ett fall har Peab valt att stå för kostnaden när väggarna byggs om till luftade lösningar.

Publicerad

Det handlar om två flerbostadshus i Trollhättan, där Peab håller på att byta ut fasaderna.

- Vi misstänkte att det var fuktskadat och gjorde en inventering. När vi såg att det inte var bra tog Peab sitt ansvar och byter nu fasaden till en annan konstruktion. Det är vi själva och fastighetsägarna som har tagit beslutet, säger Niclas Brantingson, informationschef på Peab.

De enstegstätade fasaderna har blivit mycket omskrivna sedan fuktlarmet om byggmetoden kom 2007. Sedan dess har flera husägare vänt sig till tingsrätter för att tvinga byggbolag att bygga om väggarna. Det de allra flesta husägare vill ha är en luftad fasad, det vill säga en vägg med en luftspalt.

Även Peab har sålt hus till privatpersoner som nu har problem med fukt i väggarna och har anlitat advokat för att driva ärendet mot byggjätten.

Men i Trollhättan valde Peab att bygga om konstruktionen och att stå för kostnaden.

- I det här fallet var det så pass kraftiga skador att det inte var lönt att göra tilläggsåtgärder. Det var så mycket fukt att det mest lönsamma var att byta hela fasadkonstruktionen, säger Niclas Brantingson.

Fuktskadorna på husen i Trollhättan upptäcktes inom Peabs tvååriga garantitid. Men husägare som upptäcker skador inom den tiden kan inte räkna med att Peab betalar för en luftad fasad, enligt Niclas Brantingson.

- Nej, det är inte självskrivet. Vi vill titta på hur skadorna ser ut och göra en bedömning om vad som är ekonomiskt hållbart. Är man orolig ska man ta kontakt med oss så tittar vi på fastigheten, säger Niclas Brantingson.

Nu ska Peab i stället försöka få ut ersättning för ombyggnaden från sitt försäkringsbolag Bostadsgaranti. Dessutom ska den ursprungliga konstruktionen utredas, för att ta reda på hur den kunde bli fuktskadad så tidigt. Om det visar sig att utförandet var bristfälligt kan det bli aktuellt för Peab att begära ersättning från sina underentreprenörer.

Fakta/Rättsprocesser om enstegstätade fasader

34 fastighetsägare i Svedala har stämt Myresjöhus. 23 av dessa fick helt rätt, medan 11 fick avslag.

21 fastighetsägare i Göteborg har stämt Göteborgs Egnahems AB.

8 fastighetsägare i Malmö har stämt Das Haus.

Cirka 170 fastighetsägare i Helsingborg har stämt NCC. 73 av dessa har träffat en förlikning med byggbolaget.

19 fastighetsägare i Malmö har stämt Gar-Bo Försäkring.