Bygg

Sensorer avslöjade elslöseriet

Med sensorer på kontoret kunde Tyréns avslöja att mycket energi förbrukas i onödan, när medarbetare inte är vid sina platser. Här visar Per Bjälnes sensorerna från Yanzi. I bakgrunden syns den digitala modellen. Foto: Jörgen Appelgren
Med sensorer på kontoret kunde Tyréns avslöja att mycket energi förbrukas i onödan, när medarbetare inte är vid sina platser. Här visar Per Bjälnes sensorerna från Yanzi. I bakgrunden syns den digitala modellen. Foto: Jörgen Appelgren

40 procent av elanvändningen på arbetsplatserna ägde rum när ingen var vid skrivbordet.Det upptäckte konsultbolaget Tyréns tack vare 350 uppkopplade sensorer på huvudkontoret.

Publicerad

För några år sedan tog Tyréns fram en digital byggmodell av sitt eget huvudkontor, sjuvåningsbyggnaden på Södermalm i Stockholm. Sedan installerades mängder av sensorer i byggnaden och kopplades till modellen.

Därmed kan modellen ge information om olika delar av byggnaden i realtid.

Per Bjälnes, bim- och iot-strateg på Tyréns, visar hur det går till. Modellen för våning fem dyker upp på datorn och de olika arbetsplatserna framträder tydligt med bord och stolar. När han klickar på sin egen arbetsplats dyker data upp om energianvändningen, temperaturen och detekterade rörelser.

På så sätt upptäckte Tyréns att ungefär 40 procent av elanvändningen vid arbetsplatserna skedde när medarbetaren inte var på plats vid sitt skrivbord.

– Det är energi som avgår, som till exempel värme från laddare som fortfarande sitter i uttaget, till exempel till mobiltelefoner eller dator, berättar Per Bjälnes.

Upptäckten var förvånande, men Tyréns har ännu inte vidtagit några konkreta åtgärder för att minska energiåtgången vid tomma arbetsplatser.

– Vi trodde att vi var duktigare än vad vi var. Sedan får vi fundera vad vi kan göra åt det. Det finns eluttag med strömbrytare på, men frågan är om folk skulle använda dem för att slå av strömmen, säger Per Bjälnes.

Tack vare sensorerna såg man också att konferensrum som hade bokats inte alltid användes på den bokade tiden. Det åtgärdades genom att personalen nu måste checka in på en läsplatta vid rummet när mötet börjar. Om incheckning inte görs försvinner bokningen efter tio minuter.

Läs mer:

Under ett halvår 2016 hade Tyréns 1 000 sensorer uppsatta på huvudkontoret. Nu är de utbytta mot 350 nya, som snart också ska ersättas av nyare versioner. Sensorerna är trådlösa och kommunicerar via internetprotokollet ipv6. De mäter fukt, temperatur, elförbrukning, närvaro, rörelseriktning, koldioxidhalt och ljud.

– Det var väldigt få medarbetare som protesterade. Någon enstaka trodde att sensorn var en kamera, så då tog vi bort sensorn vid den platsen. Det är ju gruppens beteende, inte individens, som är intressant när det gäller hur olika funktioner och ytor används, säger Per Bjälnes.

Genom att koppla ihop sensorerna med den digitala modellen ges stora möjligheter att se hur byggnaden används i realtid. Per Bjälnes ser till exempel att städare eller väktare enkelt skulle kunna registrera med ett passerkort eller kod när ett våningsplan är färdigstädat eller patrullerat.

Men än så länge är det få byggnader som har försetts med tekniken – även om intresset ökar.

– Vi kan tydliggöra och visualisera tillgång på resurser som kan vara värdefullt till exempel när man bygger smarta städer. Om du har ett hotell som granne kanske du vill låna ut dina parkeringsplatser när du ändå inte är hemma, säger Per Bjälnes.

Läs mer:

Ny Teknik har tidigare belyst riskerna för att uppkopplade prylar kapas och används i överbelastningsattacker. Joachim Strömbergson, konsult på it-säkerhetsföretaget Assured, tycker att Tyréns experiment på huvudkontoret låter som ett spännande projekt, men varnar för risken att sensorerna används i överbelastningsattacker.

– När man bygger system som kommunicerar utåt och kan ta emot kommandon måste man göra en säkerhetsanalys. Man måste försäkra sig om att kommandon är autentiska, att data är korrekt och att datan kommer från rätt ställe, säger han.

Per Bjälnes anser dock att Tyréns system håller hög säkerhetsnivå. Sensorerna har inte utsatts för något kapningsförsök vad man känner till.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Building information model och iot

Experimentet på Tyréns huvudkontor är ett exempel på hur digitala modeller från byggprojekt, så kallade bim-modeller, kan kombineras med internet of things, iot. Med uppkopplade sensorer kan byggmodellerna fortsätta att användas i förvaltningsskedet, flera år efter att själva byggprojektet är klart.