Bygg

Byggelement rasade vid bygge – två döda

Två personer har omkommit när ett byggelement rasat vid ett stort bygge i Hjorthagen i Stockholm. Elementet väger enligt räddningstjänsten uppåt 40 ton.

Publicerad

(Uppdaterad)

Tre personer drabbades av raset.

– En är allvarligt skadad och förd till Karolinska sjukhuset, säger Tomas Lundén, ledningsoperatör.

Polisen uppger för TT:s reporter på plats att det inte ska finnas några fler fysiskt skadade.

– Räddningstjänsten har jobbat här tills fram för en stund sen. Nu har man övergått till att ta hand om arbetarna, som mår dåligt.

Arbetsplatsen ligger på Jägmästargatan, där ett värmeverk byggs åt kraftbolaget Fortum.

TT:s reporter på plats i Hjorthagen berättar att platsen är avspärrad och bygget står stilla. Poliser, ambulanser och brandkår är på plats, men stämningen uppges vara stilla.

– Det är lugnt här. Det är som om hela bygget har stannat upp.

Arbetare på platsen har blivit tillsagda att inte säga något till medier.

De två dog direkt på arbetsplatsen, enligt presschefen för Fortum värme Alexandra Svenonius. Exakt vad de arbetade med är inte klart. Olyckan orsakades av att ett byggelement rasade, men hur det gick till vet man inte heller.

– Vi har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott, säger Albin Näverberg, informatör på polisens länskommunikationscentral.

Han vill inte berätta något om kön eller ålder på de omkomna, eftersom anhöriga ännu inte underrättats.

– Vi måste spärra av de delar som kan ha betydelse och göra en ordentlig utredning innan ärendet kan överlämnas till åklagare, säger Näverberg.

Enligt Fortum är totalt cirka 800 personer verksamma vid bygget. Bolagets presschef Per-Oscar Hedman kan inte säga hur många av dem som var i tjänst vid olyckan.

– Arbetet har av naturliga skäl lagts ned och vi har vårdutbildad personal som tar hand om personer som var i närheten när olyckan skedde, säger han.

– Det första vi kommer att göra är att utse en handläggare, vi tar kontakt med alla involverade parter och bestämmer ett möte där vi undersöker vad som hänt, säger Kresimir Iveskic, chef för Arbetsmiljöverkets akutgrupp i Region öst.

Vad nästa steg blir beror på förhållandena på arbetsplatsen, påpekar han. Upptäcks stora brister kan arbetet stoppas.

Enligt Kresimir Iveskic hade det fram till i går inträffat åtta dödsolyckor i år på arbetsplatser i Region öst, som omfattar Stockholms län, Gotland, Sörmland och Östergötland.

Sedan 2010 har drygt 200 människor dött av skador på jobbet i Sverige. Flest dödsfall har skett inom byggindustrin (42 dödsfall), tillverkningsindustrin (36), transport och magasineringsföretag (31) samt jordbruk, skogsbruk och fiske (30). Siffrorna är från augusti i år.

De senaste decennierna har dödsfallen minskat kraftigt. Enbart 1984 dog 159 personer i arbetsolyckor _ förra året hade siffran fallit till 33.