Premium

Så kan en fjädrande skruv minska bullret

En fjädrande skruv som i ett slag kan halvera det uppfattade bullret. Foto: Akoustos, Håkan Wernersson
En fjädrande skruv som i ett slag kan halvera det uppfattade bullret. Foto: Akoustos, Håkan Wernersson
Raimo Issal och Håkan Wernersson driver företaget Akoustos som har utvecklat skruven och patenterat tekniken. Foto: Akoustos, Håkan Wernersson
Raimo Issal och Håkan Wernersson driver företaget Akoustos som har utvecklat skruven och patenterat tekniken. Foto: Akoustos, Håkan Wernersson

En skruv för att ”få tyst på” grannen? Forskaren Håkan Wernersson har utvecklat en fjädrande skruv som i ett slag kan halvera det uppfattade bullret. ”För att dämpa ljud är det en väldigt billig lösning”, säger han.

Publicerad

Musik är fantastiskt, men det är en sak att få njuta av det man själv gillar och en helt annan att bli påtvingad någon annans. Och sett till flerfamiljshus är just grannens taskiga musiksmak, höga volym på tv:n eller annan ljudlig aktivitet en stor källa till buller och irritation.

I de flesta fall bullerdämpas oljud bort genom att lägga till mer och mer material, vilket ger högre kostnader och tar utrymme i anspråk.

Men i Malmö har forskaren Håkan Wernersson tagit fram ett alternativ – en fjädrande skruv. Så hur kom han på tanken?

– Jag har en bakgrund inom byggnadsmekanik och har en god vän som är forskare inom akustik. Tillsammans såg vi ett behov av att hitta ett enklare sätt att isolera hus. Särskilt de lättare husen i träkonstruktion. Tekniken är i grunden känd inom akustiken och kallas fjädrande kopplingar. Men det unika här här att vi med en skruv direkt kan peta in en fjäder mellan två komponent utifrån i stället för att göra det i flera steg, säger han till Ny Teknik.

Markant dämpning i labbmiljö

Håkan Wernersson säger att utvecklingen pågått länge och att man i början var osäker på om en fjädrande skruv faktiskt skulle vara en rimlig lösning. Men med tiden så kom resultaten som man hoppats på.

– Vi har testat det i labb på Rise i Borås. Där användes en vanlig regelvägg med gipsskiva där vi använde våra skruvar och jämförde med vanliga gipsskruvar. Där var skillnaden på nio decibel.

Nio decibel är en markant dämpning och avsevärd skillnad för hur buller upplevs. Den stora fördelen är alltså att man genom att byta skruvar kan åstadkomma ljudisolering man annars behöver addera material för att uppnå.

– Normalt lägger man ju till gipsskivor eller bygger dubbla väggar för att isolera. Mycket sånt kan man komma ifrån genom att använda våra skruvar. Och det ger en stor skillnad. Dels så använder du mindre material, vilket är billigare – men med tanke på vilka kvadratmeterpriser det kan vara på en lägenhet så kan utrymmesbesparingen vara än mer värd, säger Håkan Wernersson.

Men finns det inte risker med att montera in fjädrar i väggarna? Kan det inte innebära att gipsskivorna rör sig – med sprickor som resultat?

– Det skulle man kunna tänka sig, men det har vi ingen erfarenhet av. Dock säger flera byggare som vi talat med att  våra skruvar faktiskt kan ge upphov till färre sprickor eftersom skivorna lättare kan anpassa sig efter små rörelser i byggnaden. Det handlar om väldigt liten fjädring, så när du lägger handen mot så känner du ingen skillnad alls.

”Enorm potentiell marknad”

Den negativa faktor som finns är pris. Den fjädrande skruven är självklart dyrare än en vanlig, men Håkan Wernersson tycker att det är fel sätt att jämföra på.

– Initialpriset för skruven kanske är högt, men om man ser den som ett sätt att dämpa ljud så är den väldigt billig. Så i stället för att jämföra den med en gipsskruv – se den som ett kostnadseffektivt sätt att dämpa buller. Och får vi upp farten på det här – så är det en enorm potentiell marknad. ¨

Skruvprojektet har i huvudsak drivits vid sidan av annat jobb har nu fått luft under vingarna. Håkan Wernersson säger att de visat skruvens värde i verkligheten. Ett exempel är i en frisersalong i Lund.

– Där var det stora problem med grannen ovanpå. De hade bara gipsskivor i taket och där bytte vi bara ut skruvarna mot våra egna samt la på ytterligare en skiva. Inget mer. Sen gjorde en akustikkonsult mätningar och visade på förbättringar på tio decibel – så det var ett riktigt bra resultat.

Patenterad teknik

Och lyckade resultat ger ringar på vattnet. Tekniken är patenterad och nu har de licensierat ut tekniken till en tillverkare i Sverige – samt för diskussioner internationellt.

– Vi har ett stort företag i Sydamerika vi diskuterar med och senast i går var det ett jättespännande företag i Nordamerika som hörde av sig och ville ha ett möte omgående. Och säg att om man skulle vara med på en procent av nybyggnationen i USA – då skulle man omsätta hundratals miljoner.

Att skruven tagit skruv ute på marknaden är förstås vad upphovsmännen önskat. Men han ser inte att de som företag kommer gå in och vare sig sälja eller producera sin produkt.

– Vi vill licensiera ut det här och tittar på flera aktörer. Första ska vi bearbeta byggföretag och småhustillverkare som producerar byggelement, men i ett andra steg så ska vi få ut det i fackhandeln, säger Håkan Wernersson.