Digitalisering

Ericsson hoppar av miljardkontrakt

Bromsar. Ericsson med vd Hans Vestberg anser att de nya kraven från indiska BSNL är orimliga. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Bromsar. Ericsson med vd Hans Vestberg anser att de nya kraven från indiska BSNL är orimliga. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Ericsson är inte längre med och bjuder på ett miljardkontrakt i Indien. Operatörens nya krav på leverantörerna blev för magstarkt. Ericsson hoppas de indiska myndigheterna ska ändra på kraven.

Publicerad

Ericsson är inte längre med och bjuder på de 5,5 miljoner gsm-linger som den indiska operatörern BSNL vill köpa. Det bekräftas nu från Ericsson. Däremot är konkurrenterna Nokia Siemens, Alcatel Lucent, Huawei och ZTE fortfarande med och bjuder på affären.

BSNL motiverar de nya kraven med  att de indiska säkerhetsmyndigheter befarar att viss utrustning (läs: utrustning från Huawei och ZTE) kan vara försedd med otillåten programvara.

Kontraktet värderas till cirka 450 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 3 miljarder kronor.

Ericsson anser att de nya kraven från BSNL är orimliga.

”I anbudet krävs att leverantören placerar sin hårdvara och programvara på ett Escrow-konto”, skriver Ericsson i en kommentar.

Detta förfarande är dock inte ett ovanligt krav, enligt Bengt Nordström, vd för konsultbolaget Northstream, med erfarenhet av många mobilupphandlingar.

– Jag känner inte till det här avtalet. Men det händer att det finns en klausul i kontrakten om Escrow, alltså att programvaran ska finnas lagrad hos en jurist, i den händelse leverantören går i konkurs, säger han och fortsätter.


– Oftast är Escrow ett krav som drivs av kunder där juristerna har fått för mycket att säga till om. Vår åsikt är att Escrow är något som i teorin kan låta bra men som i praktiken är oanvändbart. Leverantörerna brukar mycket motvilligt acceptera men inte totalvägra. När vi läser Ericssons kommentar till krav i Indien, så får vi mer intrycket av att det här är droppen som får bägaren att rinna över, snarare än att bolaget säger principiellt nej till Escrow.  

 
Enligt Ericsson är kravet att lägga ut programvaran hos jurist inte vanligt. Men bolaget upprörs också av att det nya villkoret inte stämmer med de riktlinjer som tidigare uttalats av de indiska myndigheterna. ”Vi har en dialog med de indiska myndigheterna och väntar på ett beslut. Därför kan vi inte, för tillfället, gå med på ett sådant krav”, skriver Ericsson.