Övriga nyheter

Låga bud på tyskt brunkol på väg

Vattenfalls dagbrott av brunkol i Tyskland. I horisonten syns kraftverket Jänschwalde. Foto: TT
Vattenfalls dagbrott av brunkol i Tyskland. I horisonten syns kraftverket Jänschwalde. Foto: TT

Det väntas skambud på Vattenfalls tyska brunkolstillgångar i veckan.

Publicerad

Ännu en miljardsmäll hotar därmed den förlusttyngda statliga energikoncernen, som kan tvingas sälja tillgångarna av politiska skäl.

Vattenfall har lagt locket på inför den 16 mars, då buden ska vara inlämnade. Budskapet från vd Magnus Hall är att han under första halvåret 2016 vill kunna presentera ett förslag.

En källa hos en potentiell budgivare säger dock till TT att han är säker på att flera konkurrerande bud är på väg.

– Vi jobbar febrilt med vårt slutbud, säger källan.

För bara drygt ett år sedan talades det om ett värde på upp till 30 miljarder kronor på tillgångarna. Nu återstår en bråkdel, enligt analytiker, bland annat efter en nedskrivning på 15,2 miljarder kronor i fjol.

Prislappen sänks av att delar av tillgångarna är på väg att bli reservaggregat och av att livslängden för resten kan begränsas av politiska beslut av den tyska regeringen.

Jakob Magnussen, analytiker på Danske Bank, tror att Sveriges regering kommer pressa Vattenfall till en affär, även om den finansiellt inte går att räkna hem:

– Priset kommer att bli extremt låg, så ur en affärsmässig synvinkel blir det inga attraktiva bud. Men det är ett hårt offentligt tryck på att Vattenfall gör sig av med sin brunkolsaffär.

– Det är inte ekonomiska argument som driver den här processen, det handlar om känslomässiga argument.

Det spekuleras även i betalningsmodeller där Vattenfall skulle få betalt i omgångar, så länge vissa förutsättningar uppfylls. En annan modell är att Vattenfall får vara med och finansiera framtida återställningskostnader.

– Min känsla är att buden kommer att vara villkorade med olika typer av förbehåll, säger Ingvar Mattsson, analytiker på Swedbank.

Mattsson ser en risk för realisationsförluster på åtskilliga miljarder. Fast likt andra analytiker TT talat med anser han det svårt att slå fast mer exakt hur stor smällen kan bli. I Vattenfalls balansräkning saknas vägledning.

Flera tjeckiska bolag och ett tysk-australiskt konsortium har sedan i höstas mer eller mindre öppet visat intresse för att köpa tillgångarna, som står för 9 procent av Tysklands kraftproduktion.

De svenska regeringspartierna S och MP är i grunden oeniga i frågan. Men Vattenfalls strategiska mål att fokusera på hållbar energiproduktion och tysk energipolitik begränsar manöverutrymmet.

I höstas sade miljöminister Åsa Romson (MP) att det är lönlöst att försöka stoppa affären i riksdagen, då det inte finns en majoritet att ändra ägardirektiven. Beskedet kom sedan MP:s kongress i juni hade beslutat att det klimatpolitiskt vore bättre att avveckla i stället för att sälja.

Om Vattenfall beslutar att sälja ska affären godkännas av regeringen, kanske även riksdagen, om den anses utgöra en betydande del av Vattenfalls tillgångar och omsättning.