Fordon

Tystar 20000 godsvagnar

Bromsbackarna ska bytas så att ljudnivån sänks. Foto: DB
Bromsbackarna ska bytas så att ljudnivån sänks. Foto: DB

Tyska godsvagnar låter för mycket när de bromsar. Därför byts i år bromsarna på 20000 vagnar. Bromsgnissel efter 2020 ger körförbud.

Publicerad

Från att tidigare ha planerat bygga om bromsarna på 14500 godsvagnar meddelade i veckan chefen för tyska järnvägarna, Rüdiger Grube, att man nu ökar antalet till 20000 för 2015.

Järnvägsbolaget för nu samtal med olika tillverkare om att öka takten för ombyggnaden, för 2020 blir det körförbud för vagnar som gnisslar för högt när de bromsar. Ljudnivån ska halveras jämfört med år 2000.

Samtidigt varnade järnvägschefen för att underhållskostnaderna för de tystare bromsarna blir högre än för de gamla, vilket kan ändra konkurrensvillkoren för järnvägen jämfört med lastbilsfrakter.

2020 ska alla tyska gamla godsvagnar ha fått nya bromsar. Till dessa kommer 15000 nya vagnar som redan från början byggs med ett konstfibermaterial som låter mindre vid inbromsningar.

Totalt rullar omkring 180000 godsvagnar på tyska räler, många med sitt ursprung i grannländerna. Grube poängterade vikten av att reglerna för tystare bromsar även införs i andra länder.Följ Ny Teknik på Facebook!