Bygg

Åter medvind för monsterbron

De 382 meter höga pylonerna kan bli Berlusconis minnesmärken
De 382 meter höga pylonerna kan bli Berlusconis minnesmärken
Messinabron blir dubbelt så lång som Stora Bält-bron, som i dag är världens näst längsta bro efter Akashi Kaikyo-bron i Japan. Foto: Jonas Askergren
Messinabron blir dubbelt så lång som Stora Bält-bron, som i dag är världens näst längsta bro efter Akashi Kaikyo-bron i Japan. Foto: Jonas Askergren

Världens längsta hängbro har åter fått grönt ljus. 15 miljarder kronor anslogs i fredags till brobygget över Messinasundet. Och maffian gnuggar händerna.

Publicerad

Med Silvio Berlusconi tillbaka i Italiens regeringssäte är än en gång Messinabron, som ska förbinda Kalabrien i södra Italien med ön Sicilien, ett prioriterat industriprojekt.

När Berlusconi satt i regeringen sist beslöt han om byggstart till 2006. Sedan förlorade han valet och Romano Prodi lade projektet på is.

Men nu är Berlusconi tillbaka och han vill till varje pris göra bron till ett minnesmärke över sig själv, rapporterar italienska tidningar.

Ny starttid för första spadtaget är satt till 2010, sex år senare ska bron med sin spännvidd på 3,3 km och sina pyloner på 382 m stå klar. Slutnotan för projektet uppskattas till över 70 miljarder kronor.

Kritikerna har hela tiden hävdat att kostnaderna är för stora för att kunna försvara trafiken 100000 bilar och 200 tåg per dygn. Området är dessutom geologiskt mycket instabilt med ideliga jordbävningar, och starka vindar blåser ofta genom Messinasundet.

Men Berlusconiregeringen anser att italienska ingenjörer har fått visa framfötterna på många håll runt om i världen. Nu är det dags att få göra det även på hemmaplan.

Och maffian är förtjust. Bygget uppskattas ge sysselsättning åt 40000 personer. En stor del av dessa kommer på ett eller annat vis att jobba åt den organiserade brottsligheten i en landsända av Italien som ständigt plågas av arbetslöshet.

Långa hängbroar

Världens idag längsta hängbro är Akashi Kaikyobron i Japan med en spännvidd på 1990 meter.

Stora Bältbron är näst längst med 1624.

Andra långa broar är Humberbron i England med 1410 meter, Golden Gatebron i USA med 1280 meter och Höga Kustenbron med 1210 meter.