Digitalisering

Bredbandsboom för villorna

Dags för bredband, villor. Foto: TT
Dags för bredband, villor. Foto: TT

Villa- och radhusägarna står i fokus när bredbandsutbyggnaden fortsätter de närmaste åren.

Publicerad

Det kommer att satsas flera miljarder kronor varje år och det finns en oro för att Telia ska ta för stor bit av kakan.

Telia meddelade för ett par månader sedan att bolaget ska satsa nio miljarder kronor fram till 2018 på den fortsatta fiberutbyggnaden. Målet är att nå både privata och kommersiella fastigheter i både tätorter och landsbygd.

Svenska stadsnätsföreningen, vars medlemmar till största delen är kommunala bredbandsnät, satsade förra året över en miljard kronor på att dra fiber till villor, visar en ny undersökning.

Bortsett från de stora summorna är det egentligen inte uppseendeväckande. De senaste åren har de flesta flerbostadshus fått snabbt bredband medan bara tjugo procent av landets cirka två miljoner villor har dragit in fiber.

– Det finns en starkt ökad efterfrågan från villahushållen om bättre internetanslutningar och både stadsnäten och Telia har på senare tid tagit fram erbjudanden som anpassats för villamarknaden, säger Mikael Ek, vd för Svenska stadsnätsföreningen.

Det som skiljer fiberdragningen till villor från den som gjorts till flerbostadshus är framför allt kostnaden. Snittpriset för att få snabbt bredband i villan ligger i dag på 17 000 kronor, med en spridning mellan 7 000 och 70 000 kronor, enligt Stadsnätsföreningens undersökning. Mikael Ek har tidigare varit kritisk till att Telia, i kraft av bolagets ekonomiska muskler, skulle vara på väg att nästan återta en monopolställning i Sverige. Nu ger han dock jätten en liten eloge.

– Telia är faktiskt unikt som gammal monopolist. Ingen av deras europeiska motsvarigheter satsar lika mycket på fiber i dag.

På intresseorganisationen Villaägarna noterar man också det stora intresset för snabbt bredband och finns det några problem så gäller det bland annat att de erbjudanden som dimper ner i brevlådorna är otydliga och att arbetet tar längre tid än utlovats. En viss oro finns också för Telias dominans.

– Om Telia eller någon annan köper upp de här små pluttnäten och börjar monopolprissätta driften så är det förstås ett problem. Då måste priset regleras på samma sätt som man gör med elnät i dag, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna.