Fordon

Uppdaterering av Toyotas vätgaspionjär att vänta 2020

Toyota Mirai. Foto: Toyota
Toyota Mirai. Foto: Toyota

Toyota förbereder en uppdatering av deras första vätgasbil Mirai. Men det kommer att dröja ytterligare en generation innan den kostar som en elhybrid.

Publicerad

Japanska Toyota har länge förespråkat vätgas och bränsleceller framför elbilar. Redan i slutet av 2014 lanserade företaget sin första serietillverkade bil driven helt och hållet av vätgas: Mirai.

Nu meddelar Toyota att en uppdatering av bilen förbereds. Den kommer att lanseras nästa år, sa ordföranden Takeshi Uchiyamada under ett ministermöte om vätgas som hölls i Tokyo på onsdagen, enligt Automotive News.

Vätgasbilar fortfarande tidigt i utvecklingen

Marknaden för vätgasbilar är fortfarande i ett tidigt skede. I slutet av 2017 hade Mirai sålts i 5 300 exemplar globalt, varav de flesta i USA.

Det höga priset på fordonet är ett av skälen till att försäljningen fortfarande är relativt liten. I Sverige går den endast att leasa för omkring 10 000 kronor per månad. Utomlands kostar den cirka 750 000 kronor.

I nivå med elhybrider om tio år

Toyota väntar sig att priset på vätgasbilar ska bli samma som för elhybrider om cirka tio år, i samband med att den tredje generationen gör entré.

Ett annat skäl till att det breda genomslaget dröjer är förstås att antalet tankstationer fortfarande är litet.