Populärteknik

Pingisen är död – leve bordtennisen

Foto: AP Photo/Chitose Suzuki/TT
Foto: AP Photo/Chitose Suzuki/TT
Palios nya pingisboll. Foto: Palio
Palios nya pingisboll. Foto: Palio

1 juli 2014 förbjöds den klassiska men brandfarliga pingisbollen av celluloid vid världscuptävlingar. Men klarade de nya plastbollarna av att ge det speciella pingpongljudet?

Publicerad

(Den här artikeln publicerades ursprungligen 2014/06/05)

Internationella bordtennisförbundet ITTF satte den 1 juli 2014 stopp för användningen av pingisbollar tillverkade av cellulosanitrat och kamfer, så som de har tillverkats sedan 1800-talet.

Orsaken är att detta material är ytterst eldfängt. Explosioner har inträffat vid asiatiska fabriker som tillverkar bollarna. Transportföretag som DHL vägrar att distribuera pingisbollar.

Under våren testade ITTF ersättare av mindre brandfarlig plast från olika tillverkare, och bestämde att celluloidbollen inte får användas i tävlingar som förbundet står bakom.

Specifikationerna för de plastbollarna som ersätter blir desamma som för de tidigare celluloidbollarna – diametern ska vara 40 mm och vikten 2,7 gram.

Låter ”pock”

Bolltillverkarna testade mängder av syntetmaterialblandningar för att få egenskaper som ligger i närheten av celluloidbollens.

Den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung lät bordtennisproffset Timo Boll testa en plastboll av märket Palio.

Det mest irriterande enligt pingisproffset var att det klassiska pingpong-ljudet, som en gång gav namn åt sporten, inte uppstår med den nya bollen. Det lät snarare "pock", ungefär som en trasig celluloidboll.