Populärteknik

Robothunden Spot patrullerar i parken – säger åt folk att hålla avstånd

Här patrullerar robothunden Spot. Uppgiften är att påminna människor om att hålla avstånd från varandra.
Här patrullerar robothunden Spot. Uppgiften är att påminna människor om att hålla avstånd från varandra.

En robothund från Boston Dynamics har fått ett uppdrag – att patrullera parken Bishan-Ang Mo Kio Park i Singapore.

Publicerad

Du ska ge dig ut på en promenad i parken. Du möter människor, det flesta som vågat sig ut bär masker för näsa och mun. Konstiga tider tänker du.

Sen får du syn på robothunden Spot från Boston Dynamics. Med bestämda kliv patrullerar den i parken. Robotens uppgift är att påminna människor om att hålla avstånd. Verkligen konstiga tider – eller ett bra tillfälle för tekniken att kliva fram?

Den uppmålade bilden är i alla fall verklighet för invånarna i Singapore om de besöker parken Bishan-Ang Mo Kio Park.

Sedan den 8 maj använder sig myndigheterna av den fyrbenta roboten just för att påminna parkbesökarna om att hålla avstånd från varandra under coronapandemin genom förinspelade meddelanden. En testperiod pågår i två veckor, till att börja med.

Spot är utrustad med kameror för att ge en uppskattning om hur många som besöker parken. National Parks Board hävdar att kamerorna inte kommer att samla in personuppgifter – eller använda kamerorna för att identifiera individer.

Spot är fjärrstyrd men den fyrbenta roboten har även inbyggda sensorer för att undvika krockar. Anledningen till att patrullerar parken med en robot är för att minska behovet av personal i parkerna – som annars skulle utföra samma typ av arbetsuppgifter. På så sätt hoppas parkledningen minska risken för att sprida det nya coronaviruset, skriver lokaltidningen The Straits Times.

Tilltaget att placera Spot i parkerna verkar vara något av en vattendelare. Vissa anser att det här är ett bra sätt att använda teknik på. Andra, som journalisten Glenn Greenwald, som låg bakom Snowden-avslöjandet skriver på Twitter att det är ”en av de läskigaste och mest dystopiska sakerna jag sett sedan pandemin började”.