Populärteknik

Boston Dynamics hälsar gott nytt år med robotdans

Robotmodellerna Handle, Spot och Atlas från Boston Dynamics Foto: Boston Dynamics/Youtube
Robotmodellerna Handle, Spot och Atlas från Boston Dynamics Foto: Boston Dynamics/Youtube

Till tonerna av soulklassikern Do you love me? bjuder Boston Dynamics robotar upp till dans, i vad som är det senaste klivet i en spektakulär och rasande snabb teknikutveckling.

Publicerad

Robotars förmåga att efterlikna mänskliga rörelsemönster har tagit häpnadsväckande kliv under de senaste tio åren. Inte sällan har Boston Dynamics legat bakom de mest uppmärksammade framstegen, det hemlighetsfulla amerikanska företaget grundat 1992 som enligt uppgifter nyligen har sålts till Hyundai för knappt en miljard dollar. Det motsvarar drygt åtta miljarder svenska kronor.

Nu slår teknikbolaget till igen. Lagom till nyår har de publicerat en video där hela paletten av robotmodeller bjuder på en dansföreställning till soulklassikern Do you love me? av The Contours, utgiven på skivbolaget Motown.

Vi får se två exemplar av den människoefterliknande roboten Atlas, hundversionen Spot samt den hjulförsedda Handle, som kanske mest påminner om en dansant struts.

För att få en uppfattning om hur snabbt utvecklingen har gått kan vi ta oss tillbaka till 2013, då Atlas först presenterades. Den kunde då med nöd och näppe utföra de mest basala rörlelserna, som att parera ett tillfällig höjdförändring på löpbandet eller gå i trappor.

Av de tre modellerna är det ännu bara Spot som finns till försäljning, om du råkar ha 75 000 dollar över, motsvarande drygt 600 000 kronor. De övriga befinner sig fortfarande på prototypstadiet.