Samhälle

Tingsrätten friar mutmisstänkt på Bombardier

Bombardiers kontor i Liljeholmen, Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT
Bombardiers kontor i Liljeholmen, Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Stockholms tingsrätt friar en rysk säljchef på svenska Bombardier som varit åtalad för grovt givande av muta.

Publicerad

Åklagarna har inte bevisat att den åtalade har lovat eller erbjudit en otillbörlig förmån vilket är en förutsättning för att det ska handla om mutbrott, enligt tingsrätten.

Fallet rör en affär med signalsystem till järnvägen i Azerbajdzjan värd 2,7 miljarder kronor, en upphandling som ett konsortium med det svenska företaget vann 2013. Åklagare Thomas Forsberg yrkade på fem års fängelse och utvisning för den 37-årige säljchefen.

Enligt åklagaren mutade han en tjänsteman vid järnvägen i Azerbajdzjan som också företrädde en lokal partner, Trans-Signal-Rabita, som ingår i konsortiet.

”Den utredning som åklagarna har lagt fram tyder enligt tingsrättens mening på att det förekommit olämpliga kontakter mellan konsortiet och järnvägsmyndigheten. Tingsrättens bedömning är emellertid att åklagarna inte har bevisat att erbjudandet om att det azerbaijanska bolaget skulle få delta i upphandlingen i sig har varit klandervärt eller att det funnits förväntningar på att tjänstemannen skulle påverka järnvägsmyndigheten i upphandlingen”, skriver tingsrätten.

Domen är inte överraskande eftersom tingsrätten nyligen beslutade att 37-åringen skulle släppas.

En fortsatt brottsutredning pågår samtidigt mot fler av 37-åringens svenska överordnade. En fråga är vad dagens dom kan ha för inverkan på den utredningen och på bedömningen om affären är att betrakta som korrupt i lagens mening.