Samhälle

Mutåtal i Bombardiermålet

Bombardiers kontor i Liljeholmen, Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT
Bombardiers kontor i Liljeholmen, Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Åtal väcks i dag mot en chef på svenska Bombardier för grovt givande av muta. Den misstänkta mutan betalades i samband med teknikföretagets etablering i Azerbajdzjan.

Publicerad

”Misstanken är att den anställde tillsammans med andra kollegor inom Bombardier-koncernen mutat en offentligt anställd tjänsteman för att i gengäld vinna en upphandling om ett nytt signalsystem”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Värdet på kontraktet var ansenligt – cirka 340 miljoner USA-dollar, motsvarande drygt 2,7 miljarder kronor i dagens penningvärde.

Affären gjordes med en mystisk mellanhand, brevlådeföretaget Multiserv Overseas, som köpte utrustning av Bombardier i Sverige och sedan på papperet sålde den till Bombardier i Azerbajdzjan för 5,5 gånger högre pris. Det kunde TT och SVT:s Uppdrag granskning visa i mars i år.

Då framgick också att partnern i Azerbajdzjan är suspekt. Dess adress går till ett fattigt bostadsområde i huvudstaden Baku och den ende registrerade ägaren bor i ett ruckel på landsbygden.

Flera höga svenska chefer i Bombardier har också delgivits misstanke om grovt mutbrott, men dagens åtal gäller bara försäljningschefen, en rysk medborgare.

Bombardier har avfärdat mutbrott men brutit sina band till Multiserv och suspenderat flera brottsmisstänkta personer från sina jobb.