Samhälle

Bombardier bryter med mutmisstänkt partner

Åklagare vid riksenheten mot korruption begär en chef inom Bombardier i Sverige häktad. Foto: TT
Åklagare vid riksenheten mot korruption begär en chef inom Bombardier i Sverige häktad. Foto: TT

Teknikföretaget Bombardier bryter affärsförbindelserna med en mellanhand, Multiserv Overseas, som misstänks ha använts för att slussa mutor i samband med en järnvägsaffär i Azerbajdzjan.

Publicerad

Minst fem chefer på Bombardier i Stockholm, varav en är häktad av Stockholms tingsrätt, misstänks för mutbrott.

Företaget, med huvudkontor i Kanada, har också tillsatt en utredning. Bombardiers presstalesperson Barbara Grimm skriver till TT att minst två chefer ”har stängts av i avvaktan på vår utredning, liksom vår affärsrelation med Multiserv Overseas Ltd"”.

TT och SVT:s Uppdrag granskning visade i mars att mellanhanden till synes omotiverat lade på 450 procent – 570 miljoner kronor – på priset för signalsystem när de såldes från Bombardier i Sverige till Bombardier i Azerbajdzjan. Multiserv har inget kontor och inga anställda. Grimm beskrev då bolaget som ”korrekt” och såg inget hinder att fortsätta att göra affärer med det.

Bombardier vill inte svara på om man brutit även med sin mystiska lokala partner i Azerbajdzjan, Trans-Signal-Rabita, som tjänar 375 miljoner kronor på affären. När en reporter sökte upp dess kontor och ägare fanns i stället en lägenhet i ett fattigt område och ett lantligt ruckel med kor och höns.