Populärteknik

Nytt problem med Dreamliner

Air India har haft flera tekniska problem med sina Boeing 787 Dreamliner. Foto: Cobis
Air India har haft flera tekniska problem med sina Boeing 787 Dreamliner. Foto: Cobis

En Boeing 787 Dreamliner fick avbryta sin färd på grund av ett tekniskt fel. Men den här gången var det inte batterierna som krånglade.

Publicerad

Air Indias flight AI 301 den 5 februari från Melbourne till New Delhi nådde aldrig sin slutdestination. Ett datorfel ombord på planet av typ Boeing 787 Dreamliner gjorde att det omdirigerades till Malaysias huvudstad Kuala Lumpur, skriver Wall Street Journal.

Sedan planet gjorde sin kommersiella debut i oktober 2011 har det varit förföljt av problem. Efter batteribränder på två olika plan i början av 2013 fick alla Dreamliner flygförbud under tre månader då Boeing byggde om batterisystemet. Sedan dess har inga batteriproblem rapporterats fram till 14 januari 2014. började det ryka om ett batteri på Narita International Airport i Tokyo vilket ledde till flygförbud för det exemplaret.

Exakt vilken typ av datorproblem som drabbade AI 301 har inte offentliggjorts men enligt Air India arbetar personal från flygbolaget tillsammans med tekniker från Boeing med felsökning.

I sin flygplansflotta har Air India tolv stycken Dreamliner som nyligen fick sina datorprogram uppgraderade.

Flygbolaget har även haft andra problem med sina Dreamliner. I november 2013 sprack en vindruta när planet landar i Melbourne. En månad tidigare föll en panel från flygkroppen av vid landning i Bangalore, skriver Wall Street Journal.