Populärteknik

Blue Origin ska återskapa månens gravitation åt Nasa

Elva rotationer per minut ska simulera månens förhållanden, under två minuter per åktur. Foto: Nasa
Elva rotationer per minut ska simulera månens förhållanden, under två minuter per åktur. Foto: Nasa

Utrustning som ska användas på månen måste testas under en verklighetstrogen gravitation. Nu ska Blue Origins raket agera centrifug åt Nasa.

Publicerad

(Uppdaterad)

Inför att Nasas Artemis-program ska placera människor på månytan, och låta dem uppehålla sig där, behöver en hel del utrustning kunna testas under verkliga förhållanden – det vill säga vid en gravitation som motsvarar ungefär en sjättedel av jordens.

I dagsläget kan förhållanden simuleras med små centrifuger i rymden alternativt ombord på de stora flygplan som i fritt fall låter astronauter uppleva tyngdlöshet i upp till 40 sekunder. I båda fallen är testtiden begränsad till sekunder. Men nu har Nasa inlett ett samarbete med Blue Origin som gör det möjligt att skala upp verksamheten, berättar Nasa i ett pressmeddelande

Bolagets återanvändningsbara New Shephard-raket ska utrustas med en kapsel som kan sättas i rotation, och därmed agera som en stor refug. Under den första flygningen siktar man elva rotationer per minut för att simulera månens förhållanden, vilket ska kunna göras under två minuter.

– En av de ständiga utmaningarna med att leva och arbeta i rymden är en minskad gravitation. Många system som är designade för att användas på jorden fungerar helt enkelt inte på samma på andra platser. En stor mängd av de verktyg som vi behöver för månen och Mars skulle tjäna på att testas vid en reducerad gravitation, bland annat för att utnyttja lokala resurser, som att utvinna regolit, samt kontroll av miljön och livsuppehållande system, säger Christopher Baker som är chef för Nasas Flight Opportunities-program.