Populärteknik

82-åriga Wally Funk med på Bezos rymdfärd

Astronaututbildade Wally Funk, 82, kommer att delta i sin första rymdfärd den 20 juli då hon reser med - som hedersgäst - på miljardären Jeff Bezos rymdresa. Foto: Blue Origin/AP/TT
Astronaututbildade Wally Funk, 82, kommer att delta i sin första rymdfärd den 20 juli då hon reser med - som hedersgäst - på miljardären Jeff Bezos rymdresa. Foto: Blue Origin/AP/TT

Den 82-åriga piloten Wally Funk kommer att delta i den rymdresa som miljardären Jeff Bezos genomför senare i juli. Därmed blir hon den äldsta personen hittills som reser till rymden.

Publicerad

Beskedet kommer från Bezos rymdföretag Blue Origin som förklarar att Wally Funk inbjudits att delta i resan som "hedersgäst".

– Jag kan knappt bärga mig, säger Funk själv i en video som lagts ut på Bezos Instagramkonto efter att nyheten blivit känd.

Omfamnar Bezos

I videon ses Bezos beskriva resan för Funk, och sedan fråga henne vad som kommer att bli det första hon säger efter att de landat.

– Jag skulle säga; älskling, det här är det bästa som någonsin hänt mig, svarar en sprudlande Wally Funk innan hon omfamnar en skrattande Jeff Bezos.

Wally Funk är en av de 13 kvinnor som ingick i gruppen Mercury 13, som i skiftet mellan 1950- och 60-talet valdes ut för att delta i en privatutbildning som kvalificerade dem att bli astronauter. Kvinnorna fick dock aldrig utöva yrket på grund av sitt kön.

I videon berättar Funk att hon enligt sina lärare nådde snabbare och bättre resultat än alla de män som gått motsvarande utbildning hos rymdorganet Nasa.

– Så jag tog kontakt med Nasa, fyra gånger, för att förklara att jag ville bli astronaut, men ingen tog emot mig.

I stället fick hon höra från människor i sin omgivning att hon "ju var en tjej, och då kan man inte göra sådant".

Minuter i rymden

Tidigare var det känt att Amazongrundaren även bjudit in sin bror Mark att delta resan. Ytterligare en person – ännu så länge anonym – som i juni vann en auktion med budet 230 miljoner kronor, kommer att vara med på färden.

Farkosten New Shepard är byggd för att kunna ta sex passagerare på en omkring 10 minuter lång resa där några få minuter tillbringas ovanför Karmanlinjen, som brukar anses vara gränsen till rymden.

Planen är att rymdresan ska genomföras den 20 juli. Bezoz har tidigare meddelat att han lämnar vd-posten på Amazon den 5 juli.