Industri

Enkelt blodprov varnar för stroke

Ett enkelt blodprov kan hitta personer som riskerar att drabbas av blödning eller propp i hjärnan, så kallad stroke. - På sikt kan det bli ett vanligt test i vården, säger Bernice Wiberg vid Uppsala universitet.

Publicerad

Varje år drabbas runt 30 000 personer i Sverige av stroke, eller slaganfall som det ofta kallas. Orsaken kan vara en propp eller blödning i hjärnan. Oavsett vilket är det viktigt att snabbt komma under läkarvård.

Nu har läkaren Bernice Wiberg och hennes kollegor vid Uppsala universitet konstaterat att det går att hitta personer i riskzonen tidigare än vad som är möjligt idag. Allt som krävs är ett vanligt blodprov. Genom att mäta nivåerna av ämnet proinsulin i blodet har forskarna konstaterat att man kan hitta patienter som har ett förstadium till diabetes. Och som också har en förhöjd risk att drabbas av stroke.

– Testet har potential att varna för att en patient ligger i riskzonen tidigare än dagens tester eftersom nivåerna av proinsulin stiger innan blodsockernivåerna gör det, säger läkaren Bernice Wiberg, som i nästa vecka disputerar på sina rön vid Uppsala universitet.

Testet används ännu inte i vården eftersom det inte finns standardiserade mätmetoder. Men Bernice Wiberg tror att testet finnas på sjukhusen inom några år- om någon bara bestämmer sig för att standardisera det.