Industri

Ryggsäck för celler vässar immunförsvaret

Vit blodkropp med ryggsäck (grön)
Vit blodkropp med ryggsäck (grön)

Nu finns ryggsäckar av plast som passar celler. Packade med cellgift, magnetiska partiklar och byggnadsmaterial kan de användas för att vässa cellernas förmåga att hålla kroppen i trim.

Publicerad

Tänk om man kunde få cellerna i immunförsvaret att bära med sig en liten ryggsäck? Det skulle vara bra för att ta mediciner till platser dit det annars är svårt att nå. Så resonerade den amerikanske forskare Robert Cohen vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) och startade ett forskningsprojekt tillsammans med kollegor på Harvard. Resultatet blev en liten ryggsäck av plast som passar de vita blodkropparna i människans immunförsvar.

Att forskarna valde att arbeta med vita blodkroppar beror på att de kan knepen att ta sig in i vävnader, friska såväl som sjuka. Och om de lastas med medicin skulle inflammerade vävnader kunna få hjälp att läka eller cancertumörer få sig en dos cellgift utan att friska celler i omgivningen påverkas.

Genom lägga en magnetisk nanopartikel i lasten kan forskarna använda magnetfält för att styra cellerna dit de vill.

Ryggsäcken byggs upp av tre lager, ett bottenlager av en polymer, ett lager last, samt ett lager som fungerar som en krok som fäster vid cellerna.

- Vårt mål är att ryggsäcken ska störa cellen så lite som möjligt, säger Robert Cohen i ett uttalande.

Tester med vita blodkroppar av typen T-lymfocyter, visar också att de tar sig in lika bra i vävnader med ryggsäck på ryggen som utan. Och att de fungerar lika bra.

Forskarna funderar nu på om ryggsäcken också kan packas med byggmaterial som byggs samman till de ställningar som behövs för att stamceller ska utvecklas till rätt typ av vävnad.