Populärteknik

Cykeln för blinda

Med ultraljud mäts avstånd till hinder och vibrerande knappar vid cykelstyret visar hur man ska svänga om man inte kan se. Foto: Sound Foresight Technology
Med ultraljud mäts avstånd till hinder och vibrerande knappar vid cykelstyret visar hur man ska svänga om man inte kan se. Foto: Sound Foresight Technology

Med hjälp av ultraljud kan nu även blinda personer ta sig en cykeltur.

Publicerad

En cykel försedd med ultraljudssensorer håller kursen även om personen bakom styret är helt blind. Den heter Ultrabike och demonstrerades nyligen under evenemanget Technology for Life vid Glasgow Science Centre. Där fick 30 synskadade och blinda personer cykla runt en 150 meter lång bana helt på egen hand.

På styrstången finns sändare som skickar ut ultraljud som reflekteras tillbaka och på så sätt mäter avståndet till uppställda grindar. Informationen om avståndet transformeras till elektriska signaler som styr varsin vibrerande knapp vid cykelstyrets handtag. Intensiteten i vibrationerna visar sedan cyklisten hur och när styret ska vridas för att undvika hinder och följa banan.

En av dem som provcyklade var paraolympikern Michael Smith.

- Jag överraskades av hur snabbt jag kände mig trygg. När man väl litar på tekniken känns allt väldigt intuitivt och man blir som en del av cykeln, säger han till Disability Horizons.

Cykeln är tillverkad av Sound Foresight Technology och använder den ultraljudsteknik som finns i företagets blindkäpp Ultracane.

- Vårt syfte är att erbjuda synskadade och blinda en möjlighet att upptäcka hur ny teknik kan ge dem en känsla av frihet och oberoende i en kontrollerad cykelmiljö, säger Sound Foresight Technologys Julie Davies till Disability Horizons.

Cykeln är alltså inte ämnad för att tas ut i trafiken utan är tänkt att vara en attraktion vid olika evenemang.

- Vi tror att tekniken kan utvecklas och undersöker nu möjligheten att använda cykeln i en velodrom, säger Julie Davies.