Energi

På Island drar bitcoin mer ström än invånarna

Foto: TT / AP Photo / Rick Bowmer, Adam Ihse / TT
Foto: TT / AP Photo / Rick Bowmer, Adam Ihse / TT

Datacenter som bryter kryptovalutor håller på att sätta den isländska energimarknaden ur spel, varnar en isländsk energifirma.

Publicerad

Tack vare det kalla klimatet och god tillgång på förnyelsebar energi har Island blivit ett populärt tillhåll för datacenter som genererar bitcoin och andra kryptovalutor. Det har gått så långt att de snart drar mer ström än landets invånare.

Om utvecklingen fortsätter kommer kryptovalutornas energiförbrukning att gå om hushållens under 2018. Det säger Johann Snorri Sigurbergsson på energibolaget HS Orka i en intervju med BBC.

Enligt hans beräkningar kommer datacentren som gräver bitcoin på Island att förbruka runt 840 gigawattimmar till att driva och kyla ned datorerna under 2018. Landets hushåll förbrukar i jämförelse runt 700 gigawattimmar per år.

Dessutom finns planer på att anlägga ännu fler datacenter som gräver kryptovaluta på ön. Genomförs samtliga kommer landet stå inför stora problem med energiförsörjningen.

– Om alla de här projekten blir verklighet kommer vi inte att ha tillräckligt mycket el för dem, säger Johann Snorri Sigurbergsson.

Kryptovalutornas energiförbrukning har varit ett kontroversiellt ämne under de senaste åren. Enligt sajten Digiconomists beräkningar konsumerar bitcoin-nätverket i dagsläget över än 48 terawattimmar årligen, mer än hela Singapore. Det är dock en omstridd uträkning som många menar på tar i för mycket.