Energi

Bisfenol A påverkar små pojkars hormoner

Om gravida mammor får i sig mycket bisfenol A kan det påverka hormonnivåerna hos deras söner. Det visar en ny amerikansk studie.

Publicerad

Bisfenol A är en kemikalie som är vanligt förekommande i samhället. Den används till exempel i vissa plastprodukter, konservburkar och kvittopapper.

Forskare vid University of California har mätt bisfenol A-halter i urinet från 476 gravida kvinnor och sett att exponering av kemikalien ledde till sänkta nivåer av hormonet TSH hos deras nyfödda pojkar. Sambandet fanns inte hos flickor.

TSH är ett hormon som produceras av hypofysen för att styra sköldkörteln, som i sin tur producerar hormoner som reglerar ämnesomsättningen. Sköldkörtelns hormoner spelar också en viktig roll i hjärnans utveckling under barnets första två till tre levnadsår.

Enligt forskarna är studien den första som undersöker kopplingen mellan bisfenol A och sköldkörtelfunktion hos gravida och nyfödda.

-Våra data antyder att det inte finns en säker nivå för exponering, säger Jonathan Chevrier, huvudförfattare till studien, till tidskriften Scientific American.

Kemikalietillverkarna i American Chemistry Council har dock ifrågasatt studiens tillförlitlighet och pekat på att den inte var utformad för att mäta hälsoeffekter.