Startup
Första fabriken för bioplast invigd
I Bohus norr om Göteborg har Chalmersavknoppningen Xylophane nu invigt sin pilotfabrik. Av skalrester från svenskt spannmål tillverkas råmaterialet till företagets miljövänliga plast.
I ena ändan av fabriken går skalrester från vete och korn in. I andra kommer det ut ett pulver av xylan, en form av hemicellulosa som är huvudingrediensen i Xylophanes bioplast.
- Pilotfabriken är ett viktigt steg mot en storskalig anläggning, säger vd Håkan Grubb.
- Nu ska vi optimera de olika produktionsstegen och processen som helhet.
Enligt Håkan Grubb testas Xylophanes bioplast av flera pappers- och kartongtillverkare både i Sverige och utomlands.
Nu kan större kvantiteter av råmaterialet tillverkas. Enligt Håkan Grubb har pilotfabriken en kapacitet på ett ton per år.
- Nästa steg blir att besluta om en storskalig anläggning med en årlig kapacitet på mellan 500 och 1000 ton.
Det beslutet hoppas han kunna fatta under 2011.
Det nya miljövänliga plastmaterialet är utvecklat på Chalmers.
Forskaren Maria Gröndahl upptäckte under sitt doktorsarbete att filmer baserade på kolhydraten xylan var en utmärkt barriär mot syre. När det bestryks på kartong kan de det ersätta aluminium och oljebaserad plast som syrebarriär på exempelvis matförpackningar.
För sex år sedan bildade hon Xylophane tillsammans med Lisa Bindgård, som gjorde sitt exjobb om xylanfilmer, och professor Paul Gatenholm.
I början av förra året tog Xylophane in 34 miljoner i nytt riskkapital för att finansiera pilotfabriken. Bland investerarna finns riskkapitalbolagen KTH Chalmers Capital, SEB Venture Capital och belgiska Capricorn Venture Partners.