Populärteknik

Det här får Bill Gates att skratta

Bill Gates
Bill Gates

På sin blogg Gatesnotes tipsar Bill Gates om sju böcker som fått honom att tänka och skratta.

Publicerad

Inför semestern passar Bill Gates på att tipsa om lite sommarläsning. Böckerna är av den lite lättare sorten, försäkrar han.

- Varje bok har fått mig att tänka eller skratta, i vissa fall både och

Här är Gates boktips:

 • Hyperbole and a Half, av Allie Brosh.
  Boken baseras på hennes populära website och är "funny and smart as hell", skriver Bill Gates. "Jag avbröt säkert Melina ett dussin gånger för att läsa de stycken som fick mig att skratta rakt ut".
 • The Magic of Reality, av Richard Dawkins.
  "Biologen från Oxford kan verkligen göra vetenskap njutbart", skriver Gates, och pekar på att boken har bra illustrayioner och utmanande svar på stora frågor som "hur skapades universum".
 • What if? av Randall Munroe.
  Boken har underrubriken "Seriösa vetenskapliga svar på absurda hypotetiska frågor", och det är precis vad det handlar om, menar Gates.
 • XKCD, av Randall Munroe.
  Den här boken, skriven av samma författare som bok, är en samling texter från Munroes blogg XKCD. Bill Gates uppskattar att Munroe skämtar om allt - inte minst vetenskapsmän och datorer.
 • On Immunity, av Eula Biss.
  Författaren undersöker vad som ligger bakom föräldrars rädsla för att vaccinera sina barn, ett ämne som av förklarliga skäl engagerar Gates. Han skriver att han överraskades av hur trevlig boken var att läsa.
 • How to Lie With Statistics, av Darrel Huff.
  Bill Gates skaffade denna korta lättläsat bok efter att Wall Street Jounal hade rekommenderat den för investerare. Den publicerades första gången 1954. Bill Gates skriver att det är en av den handfull böcker som han rekommenderat för alla på TED i år.
 • Should We Eat Meat?, av Vaclav Smil.
  "Ju rikare vi blir, desto mer kött äter vi. Ju mer kött vi äter, desto större blir hotet mot vår planet", skriver Bill Gates. Han tror inte att vi kan förvänta oss att en stor andel av människorna kommer att minska sin köttkonsumtion dramatiskt. Gates tror i stället att lösningen är nya innovationer.