Miljö

Samsung utvecklar toalett i samarbete med Gates

Samsungs vice ordförande Jay Y Lee och Bill Gates. Foto: Samsung
Samsungs vice ordförande Jay Y Lee och Bill Gates. Foto: Samsung
Samsung har tagit fram en prototyp till en toalett som ska ge fler tillgång till god sanitet. Foto: Samsung
Samsung har tagit fram en prototyp till en toalett som ska ge fler tillgång till god sanitet. Foto: Samsung

Nu har Samsung Electronics presenterat resultatet av tre års samarbete med Bill & Melinda Gates stiftelse: en toalett som kan ge även de allra fattigaste tillgång till god sanitet.

Publicerad

Ungefär 3,6 miljarder människor i världen beräknas behöva använda osäkra sanitetsanläggningar. Det är ett omfattande problem, som gör att en halv miljon barn under 5 år dör varje år av diarrésjukdomar som orsakas av begränsad tillgång till rent vatten och hygien.

Det här är bakgrunden till att Bill & Melinda Gates stiftelse startade initiativet till ”Reinvent the Toilet Challenge” för 11 år sedan. Utmaningen går ut på att skapa nya toalettekniker för säker och effektiv hantering av mänskligt avfall. Syftet är framför allt att ta fram toaletter som kan bli tillgängliga även i fattiga samhällen, och som kan skydda människor från att bli sjuka.

Samsung Electronics har nu presenterat sin toalettprototyp, anpassad för hushåll. Bolagets toalett använder sig av värmebehandling för att döda patogener och göra avfallet säkert för miljön. Det fasta avfallet torkas och blir aska, medan det flytande behandlas och renas i en biologisk process, som inte förklaras närmare. Det ska också vara möjligt att återvinna vattnet i systemet. 

Prototypen har genomgått tester. Samsung hoppas kunna kommersialisera tekniken och erbjuda royaltyfria licenser av patent som är kopplade till toaletten till utvecklingsländer. Men för att ta steget till massproduktion behövs bland annat ytterligare anpassningar av toaletten.