Digitalisering

Stasistrimlorna i spelfilm på 25-årsdagen

Exempel på sönderrivna dokument ur Stasis arkiv. Foto: Fraunhofer IPK
Exempel på sönderrivna dokument ur Stasis arkiv. Foto: Fraunhofer IPK

Det gigantiska projektet att foga samman 600 miljoner strimlade Stasidokument var underlaget till en dramafilm som visades i tysk tv på 25-årsdagen av murens fall.

Publicerad

På söndagskvällen den 9 november visades tv-dramat "Zwischen den Zeiten" i den tyska kanalen ZDF. Dramat hade inspirerats av arbetet med att pusla ihop de 600 miljoner strimlade dokument som Stasitjänstemännen lämnade efter sig när muren föll för 25 år sedan, men som räddades av medborgare som tog hand om pappersremsorna. Totalt fylldes 16000 säckar med strimlade dokument från DDR-tiden.

Inledningsvis tänkte man använda en bagageskanningsteknik som tillämpades av flygbolagt Lufthansa för att pussla ihop strimlorna till sin ursprungsform. Men man var tvungna att förfina bildbehandlingstekniken, och för det uppdraget svarar Fraunhoferinstitutet IPK.

Man har provskannat strimlor ur 400 säckar för att förfina tekniken.

Gårdagens spelfilm i tv hade tv-dramats alla ingredienser, men enligt Fraunhoferinstitutet har händelsen i filmen inget med det verkliga projektet att göra.

Vad som återstår är att få fram statliga medel att genomföra skanningen av innehållet i de ca 15500 säckarna med strimlade dokument. Samtidigt är det viktigt att innehållet i de återskapade virtuella dokumenten skyddas så länge det är oklart hur det rättsliga läget kring innehållet i dokumenten förhåller sig.
Följ Ny Teknik på Facebook!