Energi

Bättre betalt än chefen

Øystein Løseth tar över som vd och koncernchef efter Lars G Josefsson nästa sommar. Fram till dess är han vice vd med en lön på 12,5 miljoner och en pensionsavsättning på 3,75 miljoner. Foto: Lars Anders Karlberg
Øystein Løseth tar över som vd och koncernchef efter Lars G Josefsson nästa sommar. Fram till dess är han vice vd med en lön på 12,5 miljoner och en pensionsavsättning på 3,75 miljoner. Foto: Lars Anders Karlberg
Lars Westerberg, styrelseordförande i Vattenfall, tonar ned konflikten med regeringen. Foto: Lars Anders Karlberg
Lars Westerberg, styrelseordförande i Vattenfall, tonar ned konflikten med regeringen. Foto: Lars Anders Karlberg
Fotoblixtrarna smattrade när blivande Vattenfallchefen Øystein Løseth posterade på presskonferensen. Foto: Lars Anders Karlberg
Fotoblixtrarna smattrade när blivande Vattenfallchefen Øystein Løseth posterade på presskonferensen. Foto: Lars Anders Karlberg

Tolv och en halv miljon kronor om året plus nästan fyra miljoner i årlig pensionsavsättning. Det är vad norrmannen Øystein Løseth får när han nu går in som vice vd i Vattenfall för att nästa sommar ta över som vd och koncernchef.

Publicerad

Det avslöjade Vattenfalls styrelseorförande Lars Westerberg på måndagens välbesökta presskonferens i Stockholm.

Øystein Løseth får något bättre betalt som vice vd än Lars G Josefsson har i dag som vd, en post som Lars Josefsson haft sedan 2000.

Presskonferens var den mest välbesökta i Vattenfalls historia. Över 50 journalister och fotografer trängdes med sju TV-team på Vattenfalls huvudkontor vid Stureplan i Stockholm.

Inte särskilt blodigt
Pressen vädrade blod och skandaler, men det blev inte så mycket av den saken.

Styrelseordföranden Lars Westerberg erkände att de senaste veckornas häxjakt i pressen på Lars G Josefsson drev på beslutet av presentera en ny vd för Vattenfall redan nu.

- Men rekryteringsprocessen har varit igång sedan i somras. ”Josef” sade till styrelsen i våras att han ville sluta under nästa år när han fyller 60. Så vi anlitade en konsultfirma som tittat på ett 50-tal kandidater. För tio dagar sedan bestämde vi oss för Øystein Løseth och i helgen gjorde vi upp med honom.

- Men hade det inte varit för alla skriverier i veckan så hade vi presenterat beslutet under mer ordnade former, sade Lars Westerberg.

"En enkel elektroingenjör"
Han tog också ned ”konflikten” med näringsminister Maud Olofsson och regeringen om hur Vattenfall skötts.

Han vände sig till Lars G Josefsson och frågade:

- Jag känner inte att missnöjet växt. Har du?

Och så tog han till gamla anekdoter från den legendiske finansminister Gunnar Strängs tid när frågorna om Maud Olofsson blev för närgångna.

- Det hon sysslar med är politik och det begriper inte jag. Jag är bara en enkel elektroingenjör, sade Lars Westerberg, som är storebror till riksdagens talman Per Westerberg och tidigare högsta chefen för det börsnoterade företaget Autoliv.

30-årig karriär i offentligt ägda bolag
Øystein Løseth är i dag vd för det nederländska energibolaget Nuon Energy, som Vattenfall tog kontrollen över vid halvårsskiftet.

Nuon har hittills varit ett kommun- och regionägt energibolag. Vattenfall köpte 49 procent av aktierna och har option på att köpa in resten från de gamla ägarna.

Det är en av Øystein Løseths meriter, att ha arbetat inom offentligt ägd energiverksamhet under hela sin snart 30-åriga karriär.

Han har tidigare jobbat på norska Statkraft och norska Statoil, båda statligt ägda.

Nu blir han vd och koncernchef för ytterligare ett statligt bolag, svenska Vattenfall som i dag är ett av Europas största energibolag efter flera företagsköp i Tyskland, Polen och Nederländerna under Lars G Josefssons nio år som vd.

Sagt på presskonferensen

Øystein Løseth, vice vd och blivande koncernchef:

- Jag är positiv till kärnkraft. Annars skulle jag inte tagit det här jobbet. Men jag är också starkt engagerad i förnyelsebar energi och har varit ansvarig för vindkraftsinvesteringar både i Norge och Nederländerna.

- Vattenfall har en förtroendekris och vi måste göra allt vi kan för ta oss ur den.

- Vattenfalls långsiktiga miljömål står fast - att vi ska vara koldioxidneutrala till 2050.

Lars G Josefsson, vd och koncernchef sedan hösten 2000:

- När jag tillträdde för nio år sedan fick jag mandat att internationalisera Vattenfall, att göra företaget mer marknadsorienterat och affärsmässigt.

- Vattenfall investerar i år lika mycket i förnyelsebar energi som vi investerade i hela verksamheten för tio år sedan.

- Vattenfalls motto "Making electricity clean" är vi unika med.

Lars Westerberg, styrelseordförande:

- Vi har tre krav på oss från regeringen:

1. Att förbättra Vattefalls varumärke.

2. Att bli lönsammare.

3. Att snabbare ställa om mot förnyelsebar energi.

- Men det tar tid. Enbart vindkraftsparken Lillgrund tog tio år att förverkliga.