Populärteknik

Nu kan Dreamliner lyfta

Batteriet som brann på Boeing 787 har nu ersatts av en ny konstruktion som ska hindra att eventuella nya bränder sprider sig. Foto: Boeing
Batteriet som brann på Boeing 787 har nu ersatts av en ny konstruktion som ska hindra att eventuella nya bränder sprider sig. Foto: Boeing

Luftfartsmyndigheten i USA häver nu flygförbudet för Boeing 787. Även japanska myndigheter ger planet flygtillstånd.

Publicerad

Idag fredag 26 april får Boeing 787 Dreamliner tillbaka sitt flygtillstånd.

Det är den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA som häver det drygt tre månader gamla flygförbudet, skriver CNN.

Men flygtillståndet är villkorat. Innan ett flygbolag kan lyfta med sina plan krävs att batterisystemet byts ut. Ett byte som dessutom måste godkännas av en inspektör från FAA.

I USA är det bara United Airlines som fått leveranser av Dreamliner. Bolaget har sex av de plan som levererades innan flygförbudet.

Enligt The Japan Times räknar United Airlines med att få igång passagerartrafiken med Dreamliner i slutet av maj.

Flygförbudet har även hävts i Japan där transportdepartementet godkänner flygningar från och med 26 april. Där har de båda inhemska bolagen All Nippon Airways och Japan Airlines tillsammans 24 Dreamliner av de 50 som Boeing levererat.

Även i Japan lär det dröja till slutet av maj innan reguljära flygningar kan återupptas. När de nya batterierna installerats ska de japanska bolagen testflyga sina Dreamliner under minst en månad, skriver The Japan Times.

Anledningen till det tidigare flygförbudet var två incidenter i början av året då batterierna av typ litiumjon överhettades och i ett fall började brinna.

Sedan dess har Boeing modifierat systemet och bland annat placerat batterierna i lådor av rostfritt stål som ska förhindra att eventuella bränder sprider sig.

Orsaken till överhettningen var kortslutning. Men vad den berodde på är ännu oklart trots omfattande undersökningar.