Fordon

Dreamliner: Branden startade i battericell 6

Flera kortslutningar i battericell nummer sex startade branden i en Boeing 787 Dreamliner på Logan-flygplatsen i Boston den 7 januari. Foto: NTSB
Flera kortslutningar i battericell nummer sex startade branden i en Boeing 787 Dreamliner på Logan-flygplatsen i Boston den 7 januari. Foto: NTSB

Allt pekar på att branden startade i en enskild battericell i Boeing 787 Dreamliner. Men utredarna vet ännu inte varför.

Publicerad

Den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten NTSB tror att branden ombord på en Boeing 787 Dreamliner på Logan-flygplatsen i Boston den 7 januari startade i en enskild battericell. Totalt finns åtta battericeller i litiumjonbatteriet, på cirka fyra volt vardera. Inspelat flygdata visar att batteriets spänning oväntat sjönk från 32 till 28 volt före haveriet, vilket tyder på att en cell slogs ut.

Skadorna pekar på att det var cell nummer sex som först fattade eld. Cellen visar flera tecken på kortslutningar som orsakade en okontrollerad kemisk reaktion, en så kallad ”thermal runaway”. Elden spred sig sedan till de övriga sju cellerna. Utredarna uppskattar att temperaturen steg till över 260 grader i batterilådan.

Men vad som först gick snett i cellen är fortfarande en gåta. Utredarna ser flera tänkbara orsaker och undersöker nu bland annat:

- De enskilda cellernas laddning.

- Tecken på kontaminering och andra fel som kan ha uppstått vid tillverkningen av cellerna och batteriet.

- Batteriets hela design, däribland den fysiska separeringen av cellerna samt den elektriska förbindelsen och termiska isoleringen mellan dem.

Samtidigt ifrågasätts godkännandet av batterierna. Enligt NTSB har Boeing uppgett att rökutveckling från litiumjonbatterierna endast ska inträffa en gång per 10 miljoner flygtimmar. Men hela 787-flottan har inte ens flugit 100 000 timmar än, och två bränder har redan inträffat.