Innovation

Svenska algbatteriet får industriell partner

Uppsalaforskarna bakom algbatteriet har fått en industriell testpartner. Men än är det inte läge att bilda bolag runt tekniken.

Publicerad

- Det är ett medvetet val, vi vill ha en pilotlina uppe först, säger Maria Strömme, vid Uppsala universitet.

Uppgiften om att svenska forskare använt grönalger för att skapa ett lågprisbatteri blev en världsnyhet för fyra månader sedan. Riskkapitalister från Kina, Ryssland, USA och Sverige erbjöd raskt stora summor pengar, men har hittills fått nobben. Anledningen är att de kräver att bolag bildas runt tekniken innan de går in med pengar.

- Bildar vi bolag för tidigt finns risken att vi förlorar kontrollen. Det här är ett så stort och viktigt projekt, och vi vill att det ska stanna i Sverige, säger Maria Strömme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet.

Men att tekniken ska kommersialiseras råder det ingen tvekan om. Och Maria Strömme poängterar att det inte handlar om att gå fram långsamt.

- Det kan gå hur fort som helst, men vi vill göra rätt. Nu har vi tanken klar på papperet och har tagit det första steget mot kommersialisering.

Med hjälp av en ännu så länge hemlig industriell testpartner pågår nu arbetet med att ta fram en pilotlina för tillverkning.

- Vi har teknologin och patent, men det gäller att ta det hela från labbskala till industriell produktion, säger Maria Strömme.

Målet är nu inställt på att bolag ska ha bildats inom ett år.