Populärteknik

Nu flyger Dreamliner igen

Här lyfter Boeing 787 Dreamliner i Afrika och Japan efter det upphävda flygförbudet som drabbade flygplanstypen i början av 2013. Foto: Scanpix & Ethiopian Airlines
Här lyfter Boeing 787 Dreamliner i Afrika och Japan efter det upphävda flygförbudet som drabbade flygplanstypen i början av 2013. Foto: Scanpix & Ethiopian Airlines

Flygbolag i Etiopien och Japan blev först med att flyga Boeing 787 Dreamliner efter flygförbudet i januari .

Publicerad

Ethiopian Airlines flög sin Boeing 787 Dreamliner med passagerare i lördags 27 april i en flight mellan Addis Abeba och Nairobi. Det var den första kommersiella flygningen med flygplanstypen sedan det fick flygförbud 17 januari. Anledningen till det var två incidenter med överhettade batterier av typ litiumjon i plan från de japanska bolagen ANA och Japan Airlines.

Sedan dess har Boeing modifierat batterisystemet vilket godkändes av den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA 19 april. En dryg vecka senare hävdes också flygförbudet i USA under förutsättning att det nya batterisystemet installeras och att bytet godkänns av en inspektör från FAA.

Dagen efter att det afrikanska flygbolaget satte sitt plan i kommersiell drift återupptog även japanska ANA flygningar med ett av sina 17 Dreamliner. Men det flygbolaget valde att göra en testflygning utan passagerare, skriver Wall Street Journal.

Deras testflygningar ska fortsätta en dryg månad innan kommersiell drift återupptas i juni. Även Japan Airlines planerar att genomföra ett stort antal testflygningar innan passagerare välkomnas om en dryg månad.

United Airlines som är det enda flygbolaget i USA som fått leveranser av Dreamliner planerar att starta kommersiell drift 31 maj, skriver Reuters.

Orsaken till de överhettade batterierna i januari var kortslutningar. Men vad de berodde på är fortfarande oklart trots omfattande undersökningar som gjorts av både Boeing och den amerikanska haverikommissionen NTSB.