Populärteknik

Smart lås släppte inte in pappan på grund av Batman-tröja

Foto: Skärmavbild från Twitter / BJ May
Foto: Skärmavbild från Twitter / BJ May

Smarta teknikprylar kan ofta hjälpa oss i vardagen med enkla saker, men de kan också bidra med oförutsett strul. Som när ett smart lås stängde ute husägaren på grund av en t-shirt med Batman på.

Publicerad

När BJ May, en programmerare från Georgia, kom hem efter en dag utomhus ville inte det smarta låset från Nest släppa in honom. Han blev förvånad över hur systemet betedde sig då det hade fungerat bra under en längre tid, skriver Mashable.

När han öppnade appen som styr låset såg han orsaken till varför systemet hade agerat som det gjorde. Och vad han såg fick honom att reagera så pass att han delade det i sociala medier.

Kameran som det smarta låset använder för att skanna ansiktet på personen vid dörren hade nämligen lagt fokus på hans t-shirt i stället för på hans ansikte. Och hans t-shirt hade ett motiv med en ilsken bild på Batman, som nu blängde strängt in i kameralinsen.

Det smarta låset från Nest fungerar så att systemet låser en olåst dörr när kameran inte känner igen ett ansikte. I det här fallet var alltså inte Batmans ansikte registrerat i systemet som en pålitlig person.

BJ May valde då att ta en skärmavbild från sin app och delade bilden på sitt Twitter-konto. Därefter tog det fart rejält och hans historia blev en viral succé.

Några dagar senare hade BJ May en annan t-shirt på sig. Efter det delade han med sig om testet på sociala medier. Det smarta låset uppfattade inte minioners ansikten som hotfulla, vilket BJ May skämtsamt beskrev som en "förnuftig övervägning" av systemet.