Populärteknik

USA och Europa planerar superraket

Den 90 meter höga Libertyraketen (fotomontage ATK)
Den 90 meter höga Libertyraketen (fotomontage ATK)
Rymdfärjan, Liberty och Ariane-5 i jämförelse. (Bild ATK)
Rymdfärjan, Liberty och Ariane-5 i jämförelse. (Bild ATK)

Amerikanska rakettillverkaren ATK vänder sig till europeiska EADS för att på kort tid ta fram en 90 m hög rymdraket.

Publicerad

Det är första gången som ett amerikanskt raketföretag söker samarbete med en europeisk tillverkare för att få fram en drivenhet för rymdfärder.

ATK är sedan tidigare leverantör av exempelvis fastbränsleraketerna som driver rymdfärjorna. EADS använder framgångsrikt sina Ariane-5 för att skicka satelliter till rymden.

ATK vill ge sig in i anbudsleken om färdmedel till rymden när amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa framöver ska köpa rymdtransporter av kommersiella företag.

För den verksamheten tänker sig ATK att foga samman sin egen raket Ares-1 som första steg, och EADS raket Ariane-5 som andra steg till den sammanlagt 90 meter långa raketen Liberty.

Så långa raketer har inte avfyrats i USA på många år. De 40 år gamla Saturn-V raketerna mätte 100 meter, men de har inte använts på länge. Ariane-5 är 55 meter, amerikanska Delta är 70 meter.

Genom att använda redan beprövade raketer hoppas ATK kunna erbjuda en färdig Liberty redan 2013. Såväl Ares-1 som Ariane-5 har fördelarna av att sedan tidigare vara godkända för att transportera astronauter.

Andra anbudsgivare i Nasas upphandling är exempelvis Boeing, Lockheed Martin, SpaceX och Orbital Science Corp.