Startup

Experten: Så kan unga företag skydda sin teknik

Mobilt bank-id används för identifiering online. Foto: Kalle Wiklund
Mobilt bank-id används för identifiering online. Foto: Kalle Wiklund

Igår lämnade svenska Accumulate in en stämning mot tidigare samarbetspartnern Finansiellt Bank-ID. ”Tvister av det här slaget är inte ovanliga”, säger Christer Löfgren, immaterialrättsexpert.

Publicerad

Nyheten om stämningen mot Finansiellt Bank-ID: bolaget bakom populära tjänsten mobilt Bank-id, slog ned som en bomb på tisdagen.

Bakom stämningsansökan står svenska programvaruföretaget Accumulate, som var på Ny Tekniks 33-listan 2011.

I en intervju med Ny Teknik från i går tisdag berättar Accumulate att man hade ett åtta månader långt samarbete med Finansiellt Bank-ID under 2010.

Samarbetet avslutades sedan av Finansiellt Bank-ID. En kort tid senare, i början av 2011, uppger att Accumulates vd Stefan Hultberg att han upptäckt Finansiellt Bank-ID istället satsat på mobilt Bank-id – en tjänst som Hultberg hävdar vara en kopia av den lösning som Accumulate visat upp.Accumuluate kräver nu Finansiellt Bank-ID på ett skadestånd på 6 miljarder kronor för ”omfattande intrång i bolagets patent, upphovsrätt och företagshemligheter”.

Läs mer: De stämmer bank-id för patentintrång

Tvister av det här slaget mellan tidigare samarbetspartners är långt ifrån ovanliga, säger journalisten och immaterialrättsexperten Christer Löfgren.

- Ett annat svenskt fall som är dagsaktuellt handlar om Åmålsföretaget SEM:s stämning mot amerikanska Wallbro. Det är inte ovanligt att bolag anklagar större företag för patentintrång efter att först ha samarbetat.

Enligt Christer Löfgren är det viktigt att mindre innovationsbolag ser till att ha en patentansökan inne, så att det går att identifiera tekniken, innan man hör av sig till ett större bolag med propåer.

– Om det större företaget är seriöst bör du dessutom också få svaret att ni inte ska berätta något om er teknik förrän en patentansökan är inlämnad.

Om ett samarbete inleds behöver man sätta på pränt på vad som gäller mellan parterna. Under arbetets gång kan det sedan också vara bra att teckna nya avtal som omfattar ny teknik och lösningar som kan ha kommit till i samarbetsprocessen.
– Då gör man klart vem som har gjort vad, och vad som händer efter att samarbetet är avslutat. Man vet vem som ska stå som patentägare till den nya tekniken. Om det saknas avtal är det svårt att bevisa vilken part som faktiskt har rätt.

Vad tror du om Accumulates möjligheter att få rätt mot Finansiellt Bank-ID?
– Det är helt omöjligt för mig att svara på eftersom jag inte vet hur parterna resonerar och vad de kan bevisa. Men jag reagerar på det höga skadeståndsbeloppet på 6 miljarder kronor. När det gäller så pass höga skadeståndsanspråk måste man vara medveten om att domstolen ställer väldigt höga krav på bevisning kring för vad och vilka skador man vill ha ersättning.

Patenttvister kan ofta bli långa och mycket kostsamma, vilket fåravskräcker många mindre bolag från att ta tvister till rätten, enligt Christer Löfgren.
– I praktiken hamnar dessutom bolagen ofta i två tvister – en första som rör deras egna intrångsstämning, och sedan ett andra där motparten vill få deras patent ogiltigförklarat, säger han.

Christer Löfgrens råd till unga innovationsbolag är ändå att använda det patentsystem som finns i Sverige. Ett annat råd att försöka teckna ett så kallat licensavtal med samarbetspartner.

– Det öppnar för möjligheten att samarbeta under mer trygga omständigheter och en möjlighet att få stöd vid en eventuell tvist mot andra aktörer.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!